Na konferenci se střetl Klaus s bojovníkem proti globálnímu oteplování

Thun - Konference ve švýcarském Thunu se zúčastnili dva nesmiřitelní rivalové v otázce globálního oteplování - Václav Klaus a Nicholas Stern. Český prezident zde znovu zopakoval svůj názor, že klimatické změny nikoho neohrožují. Bývalý hlavní ekonom Světové banky zase obhajoval svou zprávu pro britskou vládu, ve které oteplování Země přirovnává ke světovým válkám.

Václav Klaus a Nicholas Stern jsou dva muži, kteří mají nesmiřitelné pohledy na změny klimatu. Švýcarští organizátoři konference o globálním oteplování chtěli slyšet stanoviska obou. „Jsem na referát Václava Klause zvědavý, ještě jsem s ním na toto téma nemluvil,“ poznamenal Ueli Winzenried, prezident švýcarského klimatického fóra.

Klaus: Stern byl moje motivace

Václav Klaus zopakoval, že globální oteplování nepokládá za vědeckou teorii, ale za ideologii. Za první podnět, aby se tímto tématem vůbec začal zabývat, vděčí podle svých slov právě Sternovi a jeho analýze ekonomických souvislostí klimatických změn. „Moje motivace se do toho vážně pustit byla právě polemika a nesouhlas s Nicholasem Sternem,“ říká prezident Klaus.

Podle dva roky staré Sternovy zprávy by globální oteplování a jeho následky mohly v budoucnu pohltit až 20 procent celosvětového HDP. Opatření, která by klimatické změny dokázala zastavit, by přitom podle Nicholase Sterna a jeho týmu přišla světovou ekonomiku dvacetkrát levněji.

Vypracováním těchto modelů pověřil Nicholase Sterna bývalý britský premiér Tony Blair. Autor zprávy na svých závěrech trvá. Český prezident podle něj popírá jednoduše ověřitelná fakta, na kterých se naprostá většina vědců shoduje. „Všichni by si měli prezidenta Klause poslechnout, aby pochopili, že je nemožné brát jeho názory v této věci vážně,“ myslí si Nicholas Stern.

Klimatické fórum se ve švýcarském Thunu konalo podruhé. Názory letošních referentů si vyslechlo asi 400 účastníků, převážně švýcarských podnikatelů.