Srbský premiér osobně přijede na pietu k srebrenickému masakru

Bělehrad - Srbský premiér Aleksandar Vučić pojede 11. července do Bosny, kde se zúčastní vzpomínkové akce u příležitosti 20. výročí srebrenického masakru. Jednomyslně se na tom shodla srbská vláda. Právě někdejší bosenskosrbské jednotky mají na svědomí smrt 8000 bosenských muslimů. O rezoluci týkající se Srebrenice by měla během středy hlasovat Rada bezpečnosti OSN. Srbská strana ale dokument považuje za ponižující a doufá, že ho rada odmítne.

„Dnes v noci se vláda jednomyslně rozhodla, že když budou splněny podmínky, budu 11. července reprezentovat Srbsko ve Srebrenici,“ prohlásil srbský premiér na tiskové konferenci v Bělehradě. Jaké podmínky měl na mysli, už ale světové agentury neuvedly.

Jak Vučić dodal, v souvislosti s OSN se mu prý dostalo ujištění, že rezoluce, kterou označil za „ponižující“ pro Srbsko i Republiku srbskou v Bosně, prý nebude přijata. Kolem rezoluce panují politické spory: hlasování bylo odloženo a Británie spolu se Spojenými státy chtějí přesvědčit Rusko, aby rezoluci nevetovalo.

Srbský premiér Alexandr Vučić
Zdroj: ČT24/Reuters

„Měli jsme velké množství konzultací s různými představiteli členských zemí Rady bezpečnosti. Podle našich informací rezoluce v této formě, která viní Srbsko a republiku Bosenských Srbů, určitě nebude přijata.“

Kolem rezoluce panují i další politické spory - hlasování bylo naposledy odloženo a Británie spolu se Spojenými státy chtějí přesvědčit Rusko, aby rezoluci nevetovalo.

Bosenskosrbské ozbrojené síly se v červenci 1995, na samém sklonku války v Bosně, zmocnily enklávy Srebrenica, která byla v té době pod ochranou jednotek OSN. Poté v okolí města povraždily sedm až osm tisíc muslimských (dnes bosňáckých) chlapců a mužů. Ostatky obětí tohoto masakru byly později nalezeny v různých masových hrobech. Řada lidí se ale dodnes pohřešuje.