Řecká realita: Fronty na bankomaty a nákupy těstovin

Atény - Řešení řecké finanční krize je i po úterním summitu eurozóny v nedohlednu. Mezi Řeky proto roste nervozita. Lidé se snaží dostat ke svým úsporám a před bankomaty se tvoří fronty. Z obchodů mizí hlavně trvanlivé potraviny. Zahraniční turisty krize od dovolené v Řecku zatím neodradila. Vzít s sebou by si ovšem měli dostatečné zásoby hotovosti - obchodníci totiž začínají odmítat platební karty.

Regály řeckých obchodů jsou znovu plné. V předchozích dnech vzali nervózní Řekové prodejny útokem a zásobili se pro případ nouze. Dnes vypadají obchody jako dříve – až na to, že nejvíc jdou na odbyt věci denní potřeby a trvanlivé potraviny. Nákup zbytných a drahých položek z nákupních seznamů Řekové úplně vyškrtli. „Lidé přestali ve velkém kupovat čerstvé ovoce a jídlo, co se rychle kazí. Berou špagety a podobné věci, které mohou dlouho skladovat,“ potvrzuje majitel obchůdku s potravinami Louizos.

Lidé kupují zlato ve velkém

Jednou z mála výjimek, komu zákazníci teď přibývají, jsou klenotníci. Lidé se totiž snaží úspory uložit do zlata a drahých kovů. Mnozí ale odcházejí s prázdnou - i zlatníci se připravují na nejhorší a prodávají jen za hotovost. Raději drží zásoby, než aby měli peníze na nedobytném bankovním účtu.

Přes vchody do bank jsou stále stažené bezpečnostní rolety a podle všeho to vypadá, že tomu tak bude i po zbytek týdne. V bankomatech během dne docházejí peníze, zatím je ale bezpečnostní služba doplňuje. Před stroji se tvoří fronty ve dne v noci. Řekové se bojí, že už nikdy na své vklady nedosáhnou. Každý majitel účtu si může vyzvednout maximálně 60 euro denně.

Snaha lidí udržet si hotovost a zbytečně neutrácet ale dusí řeckou ekonomiku stále víc. Když peníze nekolují, nemá šanci nastartovat.

Hlavní otázka těchto dnů je tedy nasnadě: Kdy se zas banky otevřou? Veškeré transakce jsou zastaveny a v případě, že banky zůstanou zavřené delší dobu, bude zasažen hlavně dovoz. V takovém případě by se krize projevila hlavně v supermarketech a na čerpacích stanicích.

Řekové studují nejnovější zprávy o vývoji krize
Zdroj: Jean-Paul Pelissier/Reuters

Turisté mohou být v klidu, na potraviny hotely mají

V turistických oblastech je situace zatím klidná, turisté ze strachu z vývoje v Řecku zájezdy neruší. Hotely fungují normálně – na základní potraviny mají peníze v hotovosti, takže nehrozí, že by přestaly v nejbližší době vařit. „Nedovedu si představit, že by na ostrovech někdo z dodavatelů přestal hotelům dodávat věci, hlavně potraviny. Pro ostrovany jsou turisté jedinou obživou,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

I přes problémy, které teď země má, turistů na plážích neubývá. Ročně jich do Řecka vyrazí na 20 milionů. A právě peníze z turistického ruchu jsou teď pro Řecko jedním z důležitých příjmů. 

Nervozita v Řecku roste, lidé se snaží vybrat své účty (zdroj: ČT24)