Albánec podezřelý z vraždy českých turistů se přiznal a čin popsal

Tirana – Albánské speciální jednotky zadržely dvacetiletého muže podezřelého z vraždy dvou českých turistů. Ve vesnici Grudë ozbrojené složky obklíčily dům, kde se mladík skrýval. Muž před měsícem opustil vězení, kde si odpykával pětiletý trest za podíl na loupežném přepadení, při němž zemřelo dítě. K novému zločinu, ze kterého ho albánská policie viní, se muž přiznal a popsal vyšetřovatelům, jak proběhl. Zprávu o jeho dopadení na Twitteru potvrdil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Právě jsem byl albánskou stranou informován, že policie zadržela muže podezřelého z loupežné vraždy našich dvou spoluobčanů,“ napsal na Twitteru český ministr zahraničí. Údajného pachatele policie identifikovala porovnáním svých záznamů se stopami, které muž zanechal v autě zavražděných.

Podle policie se zadržený muž k činu přiznal. Popsal, že vnikl do auta, kde ohrožoval český pár automatickou zbraní. Motivem činu byla údajně krádež auta. Nejprve je nutil, aby jeli dále, při cestě ale vypukla rozmíška a únosce oba Čechy střelil do hlavy. Potvrdil tak předpoklady vyšetřovatelů, kteří zjistili, že se střelba odehrála za jízdy, když muž řídil a žena seděla vpředu na místě spolujezdce. Auto pak bouralo po nekontrolované jízdě, přičemž útočník utrpěl zranění. Dokázal ale rozbít sklo a z vozu se dostat. Auto skončilo v rokli, policie se zprvu domnívala, že šlo o kamufláž, aby zločin vypadal jako nehoda.

Sokol Fran Mjacaj, údajný vrah českých turistů
Zdroj: ČT24

Mladík byl dříve odsouzen za loupež, při které zemřelo dítě. Čin spáchal spolu se svými bratry, když mu bylo 14 let. „Ten muž měl být pořád ve vězení za svůj předchozí zločin, ne zabíjet znova,“ uvedl albánský ministr vnitra Saimir Tahiri na Facebooku.

České ministerstvo zahraničí vraždu českých turistů v Albánii považuje za ojedinělý incident, v žádném případě pak za teroristický čin. Stejně tak pro české cestovní kanceláře je Albánie obecně bezpečnou zemí, proto neuvažují, že by začaly rušit zájezdy.

Demeterová: Lidé v horách tvrdě pracují, aby vytvořili turistům podmínky (zdroj: ČT24)

Albánská pieta nad českými oběťmi

  • Na sociálních sítích sdílelo několik tisíc Albánců příspěvek s hashtagem AlbaniansSaySorryToCzechPeople čili Albánci se omlouvají Čechům. „Neexistují slova, která by vyjádřila naši omluvu. Pro tu zvěř, která takový strašný čin spáchala, také nemáme slov,“ zní jeden z příspěvků.
  • V centru města Škodra, v jehož blízkosti se čin stal, se dokonce na spontánním pietním shromáždění sešlo množství lidí. Zapalovali svíčky a vyjadřovali soustrast rodinám obětí. Jako barbarský čin vraždu odsoudil i předseda albánského parlamentu Ilir Meta.
  • Bývalý albánský prezident a premiér Sali Berisha vyjádřil na Facebooku soustrast rodinám zavražděných a vyzval ke ztrojnásobení odměny za informace, které povedou k dopadení vrahů.