Islámští radikálové popravili v Palmýře 25 syrských vojáků

Islámský stát zveřejnil další video s popravou. Obětí radikálů se stalo dvacet pět syrských vojáků, které popravili v antickém amfiteátru v Palmýře. Bojovníci IS obsadili syrskou Palmýru v polovině května.

Teroristé z Islámského státu využívají videozáznamy s popravami svých nepřátel, aby zastrašili protivníky. Poslední záběry trvají zhruba deset minut a podle agentury AFP byly natočeny zřejmě krátce po 21. květnu, kdy starověké syrské město dobyli. Už tehdy syrská televize oznámila, že radikálové zabili nejméně čtyři sta civilistů, mezi nimi hlavně ženy a děti.

V případě popravy dvaceti pěti syrských vojáků Islámský stát na videu tvrdí, že jde o vojáky zajaté ve městě Homs. Na videu vykonávají popravu teprve dospívající chlapci, některým je podle BBC nanejvýš 13 nebo 14 let.

Zabíjení v amfiteátru se odehrává před černou vlajkou Islámského státu. Na jednom ze záběrů je vidět, že vraždění přihlíží na schodech amfiteátru stovky civilistů, mezi nimi i malý chlapec. Podle syrských ochránců lidských práv, kteří situaci v zemi monitorují ze zahraničí, islamisté donutili obyvatele okolí vměstnat se do nitra stavby, kde je přinutili zabíjení přihlížet.

Islámský stát
Zdroj: ČTK/AP

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur. Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii. Po dobytí Palmýry se otázka o osudu vzácných památek v oblasti stala bezprostřední. Koncem června pak islamisti potvrdili zveřejněním několika fotografií s výbuchy, že jednu ze světových památek UNESCO začali ničit.