Kritika Mexičanů může Trumpovi snížit šance na Bílý dům

Miliardář Donald Trump proti sobě popudil velkou část veřejnosti. Dotkl se hlavně hispánské komunity v USA, když kritizoval Mexičany přicházející do Spojených států. Hispánští vůdci ale varují, že může vzniknout škoda nejen jemu, ale celé republikánské straně, která se pokouší dostat svého prezidenta do Bílého domu v příštím volebním období.

Trumpova kritika Mexičanů mu může zhoršit prezidentské vyhlídky (zdroj: ČT24)

Donald Trump oznámil svou prezidentskou kandidaturu v polovině června, na skromnost tehdy nehleděl, když řekl, že bude „nejúžasnějším prezidentem zaměstnanosti, kterého kdy Bůh stvořil.“ Trump peníze ani sebevědomí nikdy neskrýval.

Pak ale přišly nevybíravé poznámky na adresu Mexičanů. „Mexičani sem přivážejí drogy, kriminalitu. Znásilňují. A někteří z nich jsou, předpokládám, slušní lidi,“ prohlásil Trump. Tím už americkou společnost rozčeřil. Prezidentské volby už navíc několikrát ukázaly, že je bez hispánských hlasů vyhrát nejde.

Hispánci pohrozili republikánům

Že by udělal chybu, si nepřipouští. Podle něj se Amerika topí v moři politické korektnosti a na rozdíl od jiných politiků pouze vyslovuje pravdu. Představitelé hispánské komunity ve Spojených státech varovali republikánskou stranu, za níž Trump jako jeden z mnoha kandiduje, že by se od jeho slov měla distancovat. Jinak jí hrozí vážně škody.

Trump by totiž nemusel poškodit jenom svou kandidaturu, ale odvrácením hispánských voličů od republikánské strany by otevřel dveře Bílého domu pro demokratického kandidáta potřetí v řadě.

Trumpovi spolukandidáti už jeho slova odsoudili. „Tyto komentáře jsou nepatřičné a v prezidentském souboji nemají místo,“ uvedl Rick Perry. „Nemyslím, že poznámky Donalda Trumpa odrážejí republikánskou stranu,“ zmínil Chris Christie. Jak ale ukazují preference, je to Donald Trump, světově proslulé jméno, kdo se drží hned za republikánskou jedničkou Jebem Bushem, ne Perry ani Christie.

Trumpova slova o Mexičanech vyvolala nevoli mezi lidmi
Zdroj: ČTK/AP/Kathy Willens

První výsledky - zrušená televizní show i kolekce oblečení

Z dlouhého, telefonního seznamu republikánských kandidátů se teď o něm mluví zřejmě nejvíc. Jestli mu to uškodí politicky, se ještě ukáže, už teď ale dostalo trhliny jeho podnikání. Televize NBC a Univision zrušili vysílání soutěže Miss, kterou Trump spoluvlastní.

Newyorský starosta si zase nechává přezkoumat smlouvy, které město s podnikatelem uzavřelo. Obchod Macy’s pak stahuje kolekci jeho oblečení, kterou v reklamě osobně prezentoval a kterou řetězec nabízel od roku 2004.

Donald Trump a politika

Trump byl členem Republikánské strany před rokem 1999, pak v letech 2009 až 2011 a od roku 2012. V letech 1999 až 2001 byl členem Reformní strany, v letech 2001 až 2009 Demokratické strany a v letech 2011 až 2012 byl nezávislý. Podnikatel byl mnoho let ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou a zbohatl stavbou mrakodrapů a kasin.