Itálii trápí nelegální imigrace z Afriky, řešení je v nedohlednu

Řím - Příliv uprchlíků z Afriky dělá těžkou hlavu Španělsku, Řecku, ale v poslední době především Itálii. Během posledních 24 hodin připlulo na jihoitalský ostrov Lampedusa více než 1000 nelegálních imigrantů, jen za uplynulou noc jich bylo 150. Sběrnému táboru s kapacitou 700 míst na ostrově ležícím mezi Libyí a Sicílií tak hrozí kolaps.

Do Itálie míří zejména uprchlíci z Ertitreje, Etiopie a Somálska. Podle spolupracovnice ČT Vědunky Lunardi v Itálii sílí podezření, že převaděči jen čekají na zprávu, kdy se tábor na Lampeduse vyprázdní, a posílají pak na moře další stovky lidí. Přesto se ale touto nebezpečnou cestou dostává do Itálie pouze malá část ilegálních imigrantů, většina jich sem přijíždí auty, autobusy, vlaky nebo letadlem.

Zatím není známo, ze kterých zemí poslední běženci přišli. Uprchlíci na Lampedusu přijíždějí většinou ze severní Afriky. Místní úřady je pak přepravují do dalších ubytoven na Sicílii či na jihu Itálie. Po kontrole totožnosti a důkladné zdravotní prohlídce obvykle čeká imigranty nucený návrat do vlasti. Vláda totiž podle Vědunky Lunardi sází především na jejich repatriaci, kterou v uplynulém roce zdvojnásobila. Kromě toho plánuje vybudování další desítky sběrných táborů.

V roce 2006 dorazilo do Itálie podle ministerstva vnitra téměř 21 tisíc běženců, loni díky tvrdšímu přístupu italských úřadů už jen 16 a půl tisíce. Letos však příliv uprchlíků opět zesílil. Ministerstvo vnitra uvedlo, že za letošek do země dorazilo dvakrát více běženců, než za srovnatelné období loňského roku. Podle neoficiálních odhadů přijíždí do země kolem 150 až 200 tisíc uprchlíků ročně, uvedla Lunardi.

Poslední plavidla dorazila podle italského ministra vnitra Roberta Maroniho na Lampedusu z Libye. Na libyjském pobřeží údajně čeká na převoz do Evropy až milion uprchlíků, vlny imigrace proto budou pokračovat.