Do Srbska se vrátily české fotky z první světové války

Před sto lety zachytil Vítězslav Knejfl srbské město Rudnik i jeho obyvatele během rakousko-uherské okupace. Snímky se do Rudniku vrátily a ukazují, že řada míst se za století vlastně vůbec nezměnila. Díky výstavě se ale vrátili i Češi včetně potomků autora fotografií.

Události ČT: Válečný Rudnik ve fotografii Vítězslava Kneifla (zdroj: ČT24)

Výstava fotografií z první světové války je pro obyvatele z Rudniku velkou událostí.
O prohlídku byl velký zájem. Několik desítek originálů fotografií loni přes internet koupil místní amatérský historik Momčilo Paunovič. Tehdy ještě nevěděl, kdo na nich je. Byl to český důstojník Vítězslav Knejfl v rakousko-uherských službách.

Teď už ale na výstavu dorazily i Kneiflovy vnučky, kterým Paunovič mohl ukázat místa, kde před stoletím fotil jejich dědeček. „Je to úžasně dojemné, dědečka tady všude cítíme,“ zmínila Dana Kalinová. Druhá vnučka uvedla, že "Češi vždycky měli dobrý vztah k Srbsku
a děda chtěl ukázat lidi v pozitivním světle."

Válka ve smířlivém tónu

Na jednom snímku je zachycen pravoslavný kostel v Jarmenovci. Vůbec to přitom ale nevypadá jako snímek z války. Mezi místními lidmi jsou společně srbští i rakousko-uherští důstojníci. Představuje to nevídanou věc během válečného konfliktu v Srbsku. „Měli jsme to štěstí, že okupační správě tady velel Čech, který evidentně byl přítel Srbů,“ zmínil Paunovič.

„Lidi přes tyto fotky nevidí těžkou dobu, která tehdy byla,“ upozornil současný pravoslavný duchovní v Jarmenovci. „Ale přes tyto snímky vidí naopak krásu tehdejšího Srbska,“ dodal vzápětí.