Soud potvrdil nedělní referendum v Řecku. Nenašel právní problém

Atény - Řecké referendum o návrzích mezinárodních věřitelů se s konečnou platností uskuteční v neděli. Tamní nejvyšší správní soud zamítl stížnost. Nad regulérností hlasování se v minulých dnech podivovala řada politiků. Například podle vicepremiéra Evropské komise je položená otázka fakticky i legálně nesprávná. Řekové prý totiž budou hlasovat o dohodě, která od konce června už formálně neexistuje. V Aténách se mezitím na dvou místech sešli příznivci i odpůrci věřitelských návrhů na záchranu Řecka.

Vzhledem k nedělnímu termínu plebiscitu musel soud rozhodovat ve zkráceném řízení. Výsledek byl ale dopředu očekávaný. Hlasování, které soud označil za plně v souladu se zákony, se tedy může v neděli konat podle plánu.

Stěžovatelé kritizovali jak vládní návrh na uskutečnění referenda, který schválil v hlasování parlament, tak konečný podpis prezidenta pod rozhodnutí poslanců. Zdůvodnili to tím, že referendum neodpovídá všem požadavkům daným ústavou a prováděcím zákonem. Řečtí ústavní právníci se už předem vesměs rychle shodli, že stížnost nemá šanci na úspěch. „Referendum proběhne normálně,“ oznámil vpodvečer místopředseda soudu
Nikos Sakellariu.

Volební lístky jsou už vytištěné:

Mnozí však stále hlasování kritizují. Otázka, na kterou mají Řekové odpovídat, je prý špatně položená, mnozí jí neporozumí, navíc není správná ani po legální stránce. „Návrhy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, o kterých se má hlasovat, se odvolávají na úvěrový program, který mezitím vypršel,“ uvedl rozhovoru s listem Die Welt místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. „Euroskupina je nepřijala, ani nezamítla. Také neodpovídají současnému stavu jednání,“ podotkl.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis
Zdroj: Reuters/Eric Vidal

Neposlední výtkou je také fakt, že vzhledem k šibeničnímu termínu nebyl prostor pro náležitou diskusi a představení argumentů. „Situace v Řecku je tak jedinečná, že nemá smysl uplatňovat obecná pravidla týkající se voleb a referend v jednotlivých evropských státech,“ soudí expert na evropské a mezinárodní právo Filip Křepelka.

Průzkumy říkají, že referendum bude velmi vyrovnané.

Atény demonstrující

Vládou podporovaní odpůrci navržených reformních opatření se večer sešli na centrálním aténském náměstí Syntagma. Podle policie jich přišlo asi 15 tisíc. Nad hlavami účastníků akce vlály v podstatě jen řecké vlajky a na transparentech dominovaly nápisy se slovem „Ochi“, tedy řeckým „Ne“.

Na místě aténského stadionu z konce 19. století, který byl postaven u příležitosti prvních novodobých olympijských her v roce 1896, se ve stejnou dobu sešli zastánci požadavků věřitelů. Dorazilo jich zhruba 12 tisíc. Na tomto místě se již mísily vlajky Řecké republiky a Evropské unie.

V návaznosti na referendum slibuje řecký premiér otevření bank a normalizaci vztahů
v ekonomice. „Pokud zvítězí ANO, banky se otevřou spolu s uzavřenou smlouvou. Sice nás to nebude těšit, ale je to rozhodnutí veřejnosti a my ho musíme respektovat. Pokud vyhraje NE, věřte mi, že v příštích dnech v Bruselu dohodu podepíšeme,“ prohlásil řecký premiér.

Zástupci věřitelů případný negativní výsledek chápou jako zhoršení řecké vyjednávací pozice. „Jsme připraveni Řecku pomoci, ale jen pokud bude akceptovat přísné podmínky. A když lidé řeknou NE, prostě není důvod. Nejenom pro nový program, ale také pro existenci Řecka v eurozóně,“ prohlásil.