Nejméně osm mrtvých a desítka raněných po výbuchu dvou náloží v Pákistánu

Islámábád - Nejméně osm lidí dnes zahynulo po výbuchu bomby v Severozápadní pohraniční provincii v Pákistánu. Ve stejnou dobu explodovala nálož i v osobním autě před sídlem policie v Islámábádu a zranila devět lidí. K odpovědnosti za žádný z incidentů se zatím nikdo nepřihlásil. Úřady s podobnými útoky nicméně obvykle spojují islámské radikály z fundamentalistického hnutí Taliban nebo z mezinárodní teroristické sítě al-Káida.

Bomba v severozápadním Pákistánu vybuchla v okamžiku, kdy kolem projížděly školní autobus a policejní vozidlo převážející vězně. Exploze zabila tři děti, dva policisty a tři vězně.

Ve stejnou dobu explodovala i nálož před budovou protiteroristické jednotky v komplexu islámábádského policejního velitelství, útok podle policie provedl sebevražedný atentátník. Ten byl také jedinou obětí atentátu.

Jak uvedl zpravodaj ČT Tomáš Etzler, útočníkovi se podařilo vjet do hlídaného komplexu s vysvětlením, že na policejní ubikace veze cukroví a čokolády.

V pákistánské metropoli je to v krátké době druhý pumový útok. Při atentátu na hotel Marriott zahynulo 20. září šest desítek lidí, včetně českého velvyslance Iva Žďárka.

Lidé utíkají, situace v uprchlických táborech se zhoršuje

Násilí sužuje i venkov, na severozápadě země letectvo při náletu zabilo 20 radikálů. Kvůli bojům odtud utíkají desetitisíce lidí. Jen v táboře Mardan žije ve stanech už víc než 5000 uprchlíků. Lidí v táborech neustále přibývá a jejich situace se zhoršuje.

Uprchlíci pijí znečištěnou vodu, která dál zhoršuje jejich zdraví. Každý den přijde k lékaři šest stovek lidí. Od začátku bojů v příhraniční oblasti Bažůr uprchlo ze svých domovů přes 200 tisíc lidí. Podle úřadů dalších 5000 rodin uteklo před boji do Afghánistánu.