„Zabijácká“ vlna veder: Lidé kolabují od Británie až po Španělsko

Západní Evropu sužují rekordní vedra, místy šplhají nad 40 stupňů. Ve Španělsku hrozí požáry, ve Francii v noci zůstalo milion domácností bez elektřiny. Horké počasí má trvat až dva týdny a zasáhne i Česko. OSN apeluje na jednotlivé země, aby připravily krizové plány na ochranu obyvatel.

Úmornou vlnu veder zavál do západní Evropy horký vítr z Afriky. Přímý zásah dostal jih Portugalska a Španělska, kde oscilují teploty i kolem pětačtyřicítky. A hrozí, že vyschlou krajinu sežehne oheň. „Je to hodně špatné. Tady v Seville v takovém horku a bez klimatizace nemůžete ani spát,“ prohlásil jeden z obyvatel.

V důsledku extrémního počasí vznikly poruchy na elektrické síti v západní Francii, kde se v noci ocitlo bez elektrického proudu celkem na milion domácností. Postiženy byly například statisíce obyvatel Bretaně a Normandie.  

U většiny domácností se už podařilo dodávky elektřiny obnovit. „Posunuli nám směny, začínali jsme už v šest ráno. Aspoň se vyhneme tomu největšímu horku,“ konstatoval jeden z pracovníků. V Paříži úřady nařídily klimatizovat obchodní centra, kina a knihovny, aby se místní i turisté měli před horkem kam schovat. 

Neděje se nic dramatického, informoval zpravodaj ČT

Podle zpravodaje ČT Petra Zavadila se ale Francii i Španělsku daří zvládat vlnu horka bez problémů. „Nic, co by připomínalo hrozivá vedra z roku 2003, kdy se prudký narůst počtu zesnulých přičítal právě tropickým vedrům a nedostatečné přípravě, se neděje,“ konstatoval zpravodaj.

Po dechu lapají i Britové – chladné ostrovy taková vedra nepamatují. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří mají potíže s dýcháním či srdcem. Situaci navíc ztěžuje vysoké znečištění ovzduší a výskyt pylu. „V horkém počasí je ve vzduchu, který dýcháme, méně vlhkosti. Lidem s dýchacími problémy jako silným astmatem se může těžko dýchat, mohou se cítit unavení, vnímat tlak na plicích,“ vysvětlila Vicky Barberová z nadace pro léčbu plicních onemocnění British Lung Foundation.  

Nemocní, těhotné ženy, děti a senioři by ve dne neměli moc vycházet ven, fyzicky náročnější činnost by měli nechat na chladnější večer.   

Připravte se, bude hůř, varovali zasažené země experti OSN

Odborníci OSN vyzvali vlády, aby vypracovaly plány, jak postupovat a chránit obyvatelstvo v době veder. Vlny horkého počasí budou v důsledku globálního oteplování častější, upozornili. „Dobrý systém (proti následkům horka) má od roku 2004 Francie, kde hrozná vedra v roce 2003 vyvolala asi 15 tisíc úmrtí. Všude tomu tak ale není,“ řekl AFP Diarmid Campbell-Lendrum ze Světové zdravotnické organizace. Připravenost je podle něj zpravidla dobrá i v dalších vyspělých zemích jako Německo, ale špatná v Číně, Indii a Pákistánu. 

Asie hlásí tisíce obětí

Vedra trápí poslední dva měsíce také Asii. Od poloviny června sužuje pákistánské město Karáčí a provincii Sindh, kde si vyžádala 1250 obětí. V květnu zasáhla sousední Indii, kde zahynulo téměř 2000 lidí.