Tymošenková odsoudila rozpuštění ukrajinského parlamentu a hrozí protesty

Kyjev - Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková dnes odsoudila rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb jako krok, který je v rozporu se zájmy 47 milionů obyvatel Ukrajiny. Prezident Viktor Juščenko k němu podle ní sáhl jen proto, aby ji odstranil od moci. Představitelé její strany pak pohrozili blíže nespecifikovanými protesty. Chtějí se také obrátit na soud kvůli údajnému nezákonnému postupu prezidenta.

Juščenko v důsledku vnitropolitické krize rozpustil parlament ve středu. Ukrajinský prezident, který je od středy na návštěvě Itálie, dnes na tiskové konferenci v Římě řekl, že Tymošenková a další členové kabinetu zůstanou ve funkcích až do sestavení příští vlády. Předčasné volby se uskuteční 7. prosince.

Tymošenkovou a její údajné nezřízené politické ambice přitom prezident označil za hlavní příčinu rozpadu prozápadní koalice. Kvůli tomu, že podle jeho názoru dostatečně silně neodsoudila srpnovou invazi ruských vojsk do Gruzie, jí dokonce přičetl velezradu.

Ukrajina od roku 2006 zažije už třetí volby do parlamentu. Ústřední volební komise dnes spočítala, že předčasné volby vyjdou daňové poplatníky v přepočtu asi na 1,4 miliardy korun za předpokladu, že se voleb zúčastní, jak se očekává, 20 stran a politických seskupení.

Političtí pozorovatelé soudí, že předčasné volby rozhádanou a ostře polarizovanou politickou scénu nijak neuklidní, natož aby vyřešily nahromaděné ekonomické problémy, jež nynější světová finanční krize ještě více obnažila.

Nejnovější výzkumy veřejného mínění ukazují, že mnoho Ukrajinců unavených věčnými spory politiků k volebním urnám prostě nepůjde. Ukazují také, že strana prozápadního prezidenta ve volbách zřejmě ztratí dost poslaneckých křesel. Naopak úspěch zřejmě čeká prorusky orientovanou Stranu regionů Viktora Janukovyče.

Podle zpravodaje ČT v Polsku Miroslava Karase bude rozkol mezi Juščenkem a Tymošenkovou pokračovat až do prezidentských voleb 2010. Julija Tymošenková sé prezidentské ambice totiž vůbec neskrývá.

Předčasné volby mohou ohrozit pořádání ME ve fotbale 2012

Vývoj politické situace sledují s obavami mimo jiné v Polsku. Obě země mají totiž spolupořádat Mistrovství Evropy ve fotbalové 2012. Mezinárodní fotbalová federace přitom už teď obě země kritizuje a zdůrazňuje, že stabilní politická situace je jedním z důležitých předpokladů pro pořádání soutěže.