Islámský stát přitvrzuje, o hlavu připravil první dvě ženy

Damašek - Teroristé z Islámského státu (IS) na východě Sýrie poprvé sťali hlavu ženám, které předtím obvinili z čarodějnictví. Informaci přinesla exilová Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR). Islámští extremisté takto zavraždili už 3000 lidí. Obě Syřanky byly zavražděny spolu se svými muži.

IS obvinil ženy z provozování magie a čarodějnictví. „Lidé z IS jim usekli hlavu v provincii Dajr az-Zaur. Je to poprvé, co SOHR zdokumentovala, že byly tímto způsobem zabity ženy,“ konstatoval šéf organizace Ramí Abdar Rahmán. 

IS kruté zabíjení často natáčí na video, které zveřejňuje na internetu. Na severu Sýrie a Iráku před rokem založil chalífát. V Sýrii od té doby tímto způsobem pozabíjel zhruba 3000 lidí, z nichž téměř 2000 byli civilisté. 

Zapojí se do konfliktu Turkové?  

Vláda v Ankaře začíná uvažovat o zřízení nárazníkového pásma při hranici. V pondělí se sešla bezpečnostní rada státu a v tureckém tisku se šíří spekulace, že Turecko změní propozice armádě a umožní jejím jednotkám zapojit se do konfliktu a střílet na syrské území.

Prezident Recep Tayyip Erdogan ale nepovažuje za rozumné interpretovat zavedení nových opatření na hranici tvrzením, že Turecko jde do války. Vůdce opoziční Lidové republikánské strany Kemal Kilicdaroglu prohlásil, že vojenský zásah v Sýrii bude pro Turecko zničující, zvlášť když země nemá ještě po volbách sestavenou vládu. "Válka není dětská hra ani prostředek k zajištění pověsti. Dobrý politik ví, že přiživovat chaos a válku znamená nikoli
úspěch, ale zkázu. Tato země není hračka vašich ambicí," vzkázal s poukazem na Erdogana.

Podle analytika Aarona Steina debatu vyvolaly vojenské úspěchy Kurdů u pohraničního města Tall Abjad, jímž vedla hlavní trasa IS z Turecka do Sýrie. Kurdům se tak otevřela cesta ke městu Kobani dále na západě hranice. 

Ankara ale nemá zájem na posilování Kurdů za svými hranicemi. Tvrdí, že syrští Kurdové vyhánějí příslušníky jiných etnik z dobytých měst, což ale kurdští obránci popírají. 

Turecko je obviňováno, že nechává lidem z IS volnou ruku - jeho vojáci ani pohraničníci proti členům IS nezasahují a nechávají je volně se pohybovat přes hranici. „Dělá to dojem spojenectví a Ankaru to poškozuje,“ podotkl Stein.

Syrská válka připravila o život 230 tisíc lidí a z domovů vyhnala přes 10 milionů občanů Sýrie. Asi tři miliony z nich jsou v sousedních zemích, zbylí jsou uprchlíky ve vlastní zemi.

IS nyní na severu a východě Sýrii a na severu a západě Iráku ovládá převážně pouštní území o rozloze na 300 tisíc kilometrů čtverečních (zhruba jako Itálie), přičemž letos v lednu ovládal území asi desetkrát menší.