Thajský soud zmírnil obvinění devíti opozičních vůdců

Bangkok - Thajský soud zrušil obvinění devíti vůdců opozice z vlastizrady. Vydal na ně ale zatykač za organizování nepovolených shromáždění. Za tento přestupek jim hrozí až sedm let vězení. Představitelé opozičního Lidové spojenectví pro demokracii (PAD) svolali v srpnu demonstrace a tisíce lidí obsadily pozemky kolem vládních budov. Protesty, kterými usilují o svržení premiéra, pokračují i dnes.

Původní zatykače vydala policie koncem srpna, když tisíce demonstrantů z PAD ozbrojených mačetami a golfovými holemi obsadily pozemky před vládním komplexem. Soud nyní označil obvinění z vlastizrady, za něž hrozily vůdcům protestů až doživotní vězení nebo trest smrti, za nepodložená. Vrcholný představitel PAD Sonti Limtchongkun po zveřejnění soudního rozhodnutí prohlásil, že ještě během dneška se on i šest dalších vůdců opozice vzdají policii. Zbývající dva organizátory protestů policisté zatkli minulý týden.

Protesty proti thajské vládě opozice zahájila už v květnu. Protest dnes před sídlem vlády pokračoval a demonstranti požadovali odplatu za úterní rozehnání velkého shromáždění před budovou parlamentu. Při střetech mezi policií a stoupenci opozice zahynuly dvě osoby a přes 400 lidí bylo zraněno.

PAD nyní usiluje o sesazení premiéra Somčaje Vongsavata, který je podle opozice napojen na bývalého ministerského předsedu Tchaksina Šinavatru. Toho v roce 2006 kvůli údajné korupci svrhla armáda v nekrvavém puči a ústavní soud mu následně zakázal působit v politice. Šinavatra poté odešel do exilu do Británie, aby se vyhnul obviněním z korupce. Vongsavat je Šinavatrův švagr.