Cameron: Islamisté chystají děsivé útoky v západních zemích

Londýn/Sousse - Páteční atentáty ve Francii, Kuvajtu a Tunisku byly podle britského premiéra Davida Camerona koordinované a inspirované „perverzní ideologií“. V reakci na vraždu 30 britských turistů v tuniském letovisku Sousse označil Islámský stát (IS) za existenční hrozbu pro západní svět. Islamisté v Sýrii a v Iráku podle Camerona chystají „děsivé“ útoky v Británii i dalších zemích.

„V Iráku a Sýrii jsou lidé, kteří připravují děsivé útoky v Británii i jinde. Dokud bude IS v těchto zemích existovat, budeme ohroženi,“ zdůraznil Cameron. „Vyhlásili nám válku, útočí na naše lidi doma i za mořem, bojují proti našemu způsobu života. Musíme být netolerantní k netoleranci,“ podotkl premiér.

V pátek bude v Británii národní minuta ticha k uctění obětí tuniského útoku. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, jestli radikalizovaný student nebyl napojen na teroristy z IS. „Události z minulého pátku byly strašné. Myslíme si, že (útočník) mohl být součástí sítě IS,“ konstatoval šéf britského kabinetu po jednání krizového výboru COBRA. 

Útok v Sousse
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Páteční útoky byly koordinované, je přesvědčen Cameron

Podle Camerona byly všechny páteční útoky inspirovány „perverzní ideologií“, kterou extremisté ukrývají za muslimskou víru. Podle něj je jasné, že byly atentáty koordinovány. „Naší prioritou je pomoci britským obětem a rodinám, pomoci všem, kteří byli zraněni, a zajistit, aby bylo umožněno těm, kteří zůstali v Tunisku, se vrátit,“ podotkl premiér. „Naše letectvo zajistí po identifikaci dopravu všech obětí,“ dodal Cameron. 

Britský premiér

„Musíme být silní, stát si za svými hodnotami. Nesmíme tolerovat netoleranci. Každý, kdo se snaží proti toleranci bojovat, musí být potrestán. Potřebujeme, aby všechny instituce – školy, vězení i jiné instituce – bojovaly proti radikalizaci. Budeme stát v solidaritě proti všem, kteří se snaží naši solidaritu zničit. Jde o generační boj proti menšinovým extremistům. My ostatní chceme, aby vzkvétala svoboda.“

Přímo v Británii také existují hrozby, ale není pravděpodobné, že by došlo k útokům, informoval premiér. „Nutná jsou ale zabezpečení, abychom vůbec nedali slovo zbabělcům z řad teroristů,“ prohlásil Cameron s tím, že je třeba kupříkladu zabavovat pasy a bránit se propagandě IS online.

Britský premiér předtím v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC vyzval k boji proti IS, odmítá ale jakoukoliv spolupráci se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Západ podporuje ozbrojenou opozici, která se v posledních letech snaží Asadův autoritativní režim svrhnout.

Rusko bude nadále pomáhat vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Syrského ministra zahraničí Valída Mualima o tom dnes při setkání v Moskvě ujistil ruský prezident Vladimir Putin. Mualim po jednání prohlásil, že mu „prezident Putin slíbil, že bude Sýrii podporovat politicky, ekonomicky i vojensky“.

Podle Camerona přispívají k časté radikalizaci mladých muslimů v Británii a dalších evropských zemích lidé, kteří sice neobhajují násilí, ale věří předsudkům o tom, že demokracie je špatná a náboženská pravidla stojí nad vládou zákona. Tak se podle něj mohou předsudky přerodit ve vražedný plán.

Proti teroristům je v Británii nasazeno nejvíce policistů od roku 2005

„Tento týden se bude konat velké cvičení protiteroristických bezpečnostních sil, tedy policie, zpravodajců, vojska, komand, záchranných složek. Tématem jsou právě útoky, jako byl ten v Tunisku,“ vysvětluje publicista Jan Jůn. „Experti totiž začínají brát vážně i teroristy bez výbušnin, to znamená střelců se samopaly,“ dodává a připomíná, že v Británii tento týden začíná tenisový turnaj ve Wimbledonu, kde se srocují davy lidí.

„V Británii je nyní zapojeno do všelijakých nespecifikovaných protiteroristických operací 600 členů policejních sborů, což je nejvíce od útoků na londýnské metro a autobus v červenci 2005. Bezpečnostní složky ale musí uspět při každém náznaku ohrožení, zatímco teroristům stačí uspět jenom jednou,“ konstatuje Jůn.