Smutná bilance – Vedra v Pákistánu zabila přes tisíc lidí

Karáčí – Už víc než tisíc obětí si vyžádala vlna extrémních veder v Pákistánu. V Karáčí teploty v minulých dnech dosahovaly 45 stupňů Celsia. S větrem vanoucím od moře se ale začínají pomalu snižovat. Počet pacientů přijatých s dehydratací a úpalem tak postupně klesá.

„Počet obětí překročil 1000. Tato úmrtí byla registrována hlavně ve vládních nemocnicích a v několika velkých soukromých nemocnicích,“ řekl Anvar Kazmí, který je vysokým představitelem nejvýznamnější pákistánské charitativní organizace Edhi Foundation. „K mnoha dalším úmrtím došlo v malých soukromých nemocnicích, ta ale nebyla do celkové bilance zahrnuta,“ dodal.  

Zmíněná organizace provozuje ve dvacetimilionovém Karáčí síť klinik, sanitek a márnic. Ty nahrazují nedostatky ve státním zdravotnickém systému, jenž je přetížený a chybějí mu finance.   

Horka v Pákistánu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Shakil Adil

Vedro v Karáčí zhoršují časté výpadky proudu, které značně omezují používání klimatizace a větráků a poznamenávají i dodávky vody. „Klima v Karáčí je tropické, lidé nikdy neočekávali, že by přišlo až takové vedro, takže na něj nebyli připravení. Proto ta prudká změna v posledních čtyřech dnech, teď už se ale vše uklidňuje,“ prohlásil ředitel Národního centra pro krizové řešení Nazar Mohammad Bozdar.  

Horka v Pákistánu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Shakil Adil

Horka přišla v době muslimského postního měsíce ramadánu, kdy by vyznavači islámu za denního světla neměli jíst a pít. Jeden z náboženských vůdců Pákistánu Táhir Ašrafí už ale vyzval staré a jinak oslabené věřící, aby půst ve vedru nedodržovali. Připomněl, že korán dovoluje odstoupit od půstu „v zájmu zachování zdraví těch, u nichž je riziko, že onemocní nebo zemřou“.   

Před měsícem podobným způsobem sužovala horka sousední Indii, kde v důsledku toho zahynuly téměř dva tisíce lidí.