František se omluvil valdenské církvi za pronásledování

Turín - Papež František jako vůbec první papež v historii navštívil kostel valdenské církve a poprosil její příslušníky za odpuštění kvůli pronásledování ze strany katolíků. Během dvoudenní návštěvy Turína a okolí se mimo jiné pomodlil před turínským plátnem, v němž byl podle legendy zahalen Kristus po sejmutí z kříže. Před večerním odletem do Říma se také setkal se svými příbuznými.

„Ve jménu katolické církve prosím o odpuštění za nekřesťanské a dokonce nelidské postoje a chování, které jsme vůči vám v minulosti zastávali,“ řekl papež. „Když přemýšlíme o našich dějinách, nemůžeme nebýt smutní kvůli konfliktům a násilí, které se páchalo ve jménu víry,“ dodal.

Valdenští byli středověkým náboženským hnutím, které chtělo reformovat církev, odmítalo násilí a hlásilo se k životu v chudobě. Ve 12. století byli papežem uvrženi do klatby a pronásledováni, v roce 1487 je pak za heretiky prohlásil papež Inocenc VIII. a vyhlásil proti nim křížovou výpravu. Pokračovatelem hnutí je valdenská církev, malé reformační společenství, které má jen několik desítek tisíc členů, hlavně v Itálii a Jižní Americe.

František při setkání s mladými v Turíně
Zdroj: Reuters/Alessandro Garofalo

Valdenská církev je sice proti té katolické s 1,2 miliardami věřících prakticky nepatrná, omluva jejím členům je ale ze strany papeže dalším gestem smíření před blížícím se půltisíciletým výročím začátku reformace. Za ten se považuje den, kdy Martin Luther vyvěsil na dveře chrámu v německém Wittenbergu svých 95 tezí proti učení o odpustcích. Začátkem června papež vyjádřil také lítost nad smrtí českého reformátora Jana Husa a řekl, že církev musí prosit o odpuštění.

V Turíně Františka vítaly nadšené davy
Zdroj: Giorgio Perottino/Reuters

Návrat domů: František se sešel s příbuznými

Návštěvu Turína, během níž se setkal také s duchovními, ale i mladými delikventy, bezdomovci a uprchlíky, ukončil František schůzkou s příbuznými. Z kraje Piemont totiž pocházejí jeho prarodiče, kteří později přesídlili do Buenos Aires. Podle agentury ANSA se papež soukromě sešel s třicítkou svých příbuzných. Osobně se se všemi pozdravil a sloužil jim mši.

V neděli František v Turíně navštívil kostel svaté Terezy, ve kterém byli oddáni jeho prarodiče a pokřtěn jeho otec. Vatikán oznámil, že papež tuto návštěvu považuje za „návrat domů“ a byl potěšen vřelým přijetím, které předčilo veškerá jeho očekávání.

Vydáno pod