Slovensko otevřelo cestu bezvízovému styku s USA

Washington/New York - Slovensko udělalo poslední krok na cestě ke zrušení amerických víz pro slovenské turisty: ministr vnitra Robert Kaliňák a americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff dnes ve Washingtonu podepsali Dohodu o spolupráci v boji s trestnou činností. Termín zrušení víz Chertofff neoznámil, vyjádřil ale naději, že do USA přijedou "v blízké budoucnosti" první slovenští občané bez víz.

Ministr Kaliňák označil uzavření dohody za logický důsledek vstupu Slovenska do Schengenského prostoru a za odraz dlouholetého přání Slováků cestovat svobodně do USA. „Je důkazem, že Slovensko je respektovaným a spolehlivým partnerem Spojených států,“ prohlásil. Dohoda byla uzavřena na okraj návštěvy slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče v USA. Hlavním bodem jejího programu bude čtvrteční setkání s jeho americkým protějškem Georgem Bushem.

Podobnou dohodu uzavřely USA podle Chertoffa nedávno s Německem, stejný smluvní model hodlá Washington použít i ve vztahu k dalším partnerům a spojencům z celého světa, spolupracuje v tomto smyslu i s Českou republikou a Maďarskem. Přesné datum zrušení víz Chertoff neuvedl s odkazem na to, že na straně USA i jejich partnerů je třeba dokončit ještě některé technické a další úkony. Kandidáti budou do bezvízového režimu přijímáni podle své připravenosti, řekl. Nevyloučil ale zároveň, že by se tak mohlo stát ve vlnách a po skupinách. Klíčovou podmínkou pro zařazení do amerického bezvízového programu je nejvýše deset procent odmítnutých žádostí o víza.

Víza do USA
Zdroj: ČT24