Pět tisíc demonstrantů proti imigraci vítal v Bratislavě nadšený Kotleba

Bratislava - Kolem pěti tisíc zejména mladých lidí v Bratislavě demonstrovalo proti přílivu uprchlíků do Evropy. Vysoký počet účastníků rozradostněl lídra krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu, který je v současnosti také županem (hejtmanem) Banskobystrického kraje. Jinou akci v centru slovenské metropole proti nesnášenlivosti podpořilo výrazně méně lidí. Asi třicítka účastníků demonstrace po jejím skončení vtrhla v maskách na bratislavský cyklistický závod a napadla přihlížející fanoušky.

„Jsem šťastný, že jsme se tu sešli v takovém počtu, abychom ubránili Slovensko. V této situaci již nemůžeme ustupovat. Naší morální povinností je postarat se o vlastní děti, o svůj národ, o svůj stát,“ pronesl Kotleba z tribuny na protestu pod názvem Stop islamizaci Evropy.

Podle jeho slov nejde jen o zastavení imigrantů. „Naší povinností je postarat se i o zrádce z parlamentu a vlády,“ řekl Kotleba za potlesku davu lidí, který odpověděl pokřikem „oběsit“. Pravicový radikál Kotleba, který se netají svou přízní k válečnému Slovenskému státu, také kritizoval slovenské poslance Evropského parlamentu za to, že podpořili imigraci.

Maskovaní demonstranti zaútočili na fanoušky cyklistického závodu

Před samotnou demonstrací v centru Bratislavy se část účastníků shromáždila u hlavního nádraží, odkud se v doprovodu policistů včetně těžkooděnců vydali na pochod na místo protestu. Když procházeli kolem sídla slovenského prezidenta, kde se shromáždily asi dvě stovky účastníků demonstrace proti nesnášenlivosti, někteří účastníci pochodu začali házet do davu svých odpůrců plastové láhve, plechovky či světlice. Oba davy pokřikovaly různá hesla, jejich přímému střetu ale policisté zabránili.

Po páté hodině demonstrace oficiálně skončila. Server Denník N informoval o incidentu, kdy skupina extremistů narušila závody World City Downhill Tour v Bratislavě, když při jízdě brazilského závodníka vtrhli na trať a fyzicky napadli několik diváků. Vzápětí proti nim zasáhli těžkoděnci a policisté. Závod byl kvůli incidentu s maskovanými extremisty přerušen. Po skončení oficiální části demonstrace pak na různých místech Bratislavy zadržela nejméně 50 osob.

Demonstrace se chystá i v Brně

Na pátek 26. června svolávají protestní akci proti imigraci uprchlíků radikálové z Dělnické mládeže. Také tam se paralelně nedaleko uskuteční demonstrace na podporu migrantů. Na obě nahlášená setkání už se připravují policisté, kteří je budou monitorovat. Zatímco na první akci je předběžně nahlášena asi stovka účastníků, na druhou má dorazit kolem stovek dvou.

  • V Evropě v tomto roce výrazně přibylo uprchlíků ze Sýrie a dalších oblastí, kde převzala kontrolu organizace Islámský stát. Jsou jich tisíce. EU chce, aby každá z členských zemí přijala část uprchlíků a postrala se o ně. Někteří lidé jsou proti tomu.