NE falešné demokracii, volaly v Hongkongu stovky lidí

Hongkong - V centru Hongkongu demonstrovaly stovky odpůrců kontroverzní volební reformy navržené Čínou. Střetli se se stoupenci změn. Reforma má umožnit přímé volby správce Hongkongu v roce 2017. Podle kritiků ale nezajistí plně demokratické hlasování. Poslanci by měli o návrhu hlasovat do konce týdne.

Kandidáty, ze kterých mohou lidé správce Hongkongu vybírat, musí podle návrhu reformy nejprve schválit speciální výbor, v němž mají převahu stoupenci čínské centrální vlády. „Vím, že ten vládní návrh je lež. Je jasné, že nebudeme mít šanci zvolit si toho, koho opravdu chceme,“ konstatovala jedna z demonstrantek Brandy Jau. 

  • Robert Čou, Tichá většina Hongkongu: „Je to začátek, ne konec. Hongkongu chvíli potrvá, než bude mít demokracii, a začít v roce 2017 je daleko lepší než o deset let později.“

Před budovou parlamentu protestovaly stovky lidí, kteří provolávaly „ne falešné demokracii“. Skupina stoupenců režimu naopak pouštěla před parlamentem čínskou hymnu. Obě skupiny se pak pustily do potyček a házely po sobě odpadky z kontejnerů.

V budově a v jejím okolí byly v rámci zpřísněných bezpečnostních opatření rozmístěny stovky policistů.

Jak vypadá navrhovaná volební reforma? 

Při volbách bude nejprve o osudu kandidátů na nejvyššího představitele Hongkongu rozhodovat 1200 členů propekingského nominačního výboru. Aby uchazeč o místo správce Hongkongu uspěl, musí získat nejméně 120 hlasů. Takto vznikne užší seznam pěti až deseti kandidátů.  

O těchto kandidátech pak budou členové nominačního výboru hlasovat v druhém kole. Každý člen bude muset podpořit aspoň dva kandidáty. Dva nebo tři kandidáti, kteří získají více než 600 hlasů, půjdou potom do veřejných voleb.

Opoziční poslanci dorazili do parlamentu s vlastními volebními urnami označenými písmenem X na znamení toho, že návrh nepodpoří. Ke schválení je třeba dvoutřetinová většina. Podle agentury AP to vypadá, že reformní balíček neprojde. „Není to krok kupředu. Orazítkovali bychom cosi falešného, a tím Hongkong není slavný. Čína je známá falešným zbožím, ale my věříme v pravé věci, a tohle pravé není,“ poznamenala poslankyně Legislativní rady Emily Lau.

Vláda se poslance snaží přesvědčit, že pokud se tak stane, zavládne v Hongkongu chaos. „Měli by tento návrh schválit, protože obyvatelé Hongkongu jej chtějí. Je důležitý pro rozvoj hongkongské ekonomiky a života občanů. Bojím se, že pokud neprojde, stagnace bude pokračovat,“ prohlásil bývalý správce Hongkongu Tchung Čchi-hua. 

Zatýkání už začalo

Úřady před hlasováním zpřísnily bezpečnostní opatření. V pondělí policie pozatýkala devět lidí. Obvinila je ze spiknutí a výroby výbušnin. Jestli mají něco společného s protesty, nesdělila.  

Vláda se obává nových masových demonstrací, které loni na protest proti omezené reformě přivedly do ulic města desetitisíce lidí. Skupiny studentů v rámci protestů také na více než dva měsíce obsadily některé nejdůležitější tepny asijského finančního centra.  

Počet protestujících se ale postupně snižoval až na několik stovek a v prosinci hongkongská policie poslední protestní tábory z ulic odklidila. Už o víkendu ale ulice znovu zaplavily žluté deštníky – symboly boje za demokracii v Hongkongu.  

  • Někdejší britská kolonie Hongkong se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, stále se ale ve srovnání s pevninskou Čínou těší značnému stupni autonomie a občanských práv, včetně svobody shromažďování a slova.