Tygr ze zoo útočil v centru Tbilisi, muž nepřežil

Tbilisi - Tygr uprchlý ze zoo v Tbilisi napadl jednoho Gruzínce – muž na následky zranění zemřel. Policie později šelmu zastřelila. K incidentu došlo poblíž centrálního náměstí. Podle ředitele zoo by ve městě mohlo být ještě tygří mládě, prý ale není nebezpečné. Během víkendových povodní uhynuly stovky zvířat, ze zoo uprchli kromě tygrů i lvi, vlci, medvědi i hroch.

V úterý pracovníci zoo oznámili, že všechny postrádané kočkovité šelmy byly až na jednoho jaguára nalezeny mrtvé. Gruzínská média ale nyní informovala o útoku šelmy přímo v centru města. Podle Georgian Journal oběť zemřela na místě a další muž vyvázl se zraněním.

Nejprve se objevily zprávy, že šlo o lva. Místní televizní stanice uvedla, že šelma skočila na svou první oběť, když muž vstoupil do skladiště, kde se zvíře ukrývalo. Útok se prý odehrál poblíž náměstí Hrdinů v Tbilisi.

  • „Vstoupili jsme do skladu, v tom z přilehlé místnosti náhle vyběhl bílý tygr a napadl jednoho z dělníků, skočil mu na hrdlo a rozsápal ho,“ vylíčil agentuře AP kolega napadeného muže Alexandr Šavbulašvili. Dělník v nemocnici svým zraněním podlehl. „Při útěku jsme rozbili v jiné místnosti okno a zvuk rozbíjeného skla (tygra) asi vystrašil a utekl,“ dodal.

Speciální zásahová jednotka později zvíře zastřelila. „Byl to bílý tygr. Chtěli jsme ho uspat, ale byl velice agresivní, a tak jsme ho museli zlikvidovat,“ sdělil ministr vnitra Vachtang Gomelauri. Na místo prý dorazilo vedení ministerstva a tbiliský starosta.  

Lev uprchlý z gruzínské zoo
Zdroj: ČT24/RT/Twitter

Mluvčí zoologické zahrady v úterý odpoledne oznámila, že všechny postrádané kočkovité šelmy už byly až na jednoho jaguára nalezeny mrtvé. Upřesnila, že mrtvých je všech osm lvů, sedm tygrů a nejméně dva ze tří jaguárů. Povodeň podle ní přežili jen dva ze 14 medvědů, jež zahrada vlastnila. 

Gruzínský premiér Irakli Garibašvili poté ujistil veřejnost, že se nemusí šelem obávat, protože podle vedení zoo nejspíš utonuly. Vláda už kritizovala vedení zoologické zahrady za to, že podává nespolehlivé informace. Vinu na sebe vzal ředitel zoo Zurab Gurielidze. „Měli jsme nesprávné informace, že mimo zoo nejsou žádné šelmy. Beru za to na sebe plnou odpovědnost,“ prohlásil. 

  • „Problém je v tom, že se neví, která (uhynulá) zvířata jsou v troskách a kterým se eventuálně podařilo utéct. Jediné, co mohou říct, je, že je to možné,“ uvedl kurátor Petr Velenský z pražské zoo.

Při povodních uhynula víc než polovina zvěře chované v tbiliské zoo. Mimo areál zahrady se podařilo nalézt a zachránit dva medvědy, dva krokodýly, vlky, tučňáky, kance a několik vzácných opeřenců. 

Stres z pohybu mezi lidmi

Zvířata pohybující se volně po městě jsou v „ohromném“ stresu, upozornil ředitel pražské zoo. Miroslav Bobek. „Jsou zvyklá žít v omezeném prostředí a nemají přirozený respekt z lidí,“ konstatoval Bobek s tím, že tato zvířata jsou nebezpečnější právě proto, že pocházejí ze zoo.

Zoo v Tbilisi nyní pomáhá tým sedmi zkušených chovatelů z českých zoologických zahrad. Podle Velenského je zahrada v Tbilisi „prakticky zničena“. „V údolí hladina vody dosáhla až desetimetrové výšky a zoologickou zahradou a blízkým okolím se prohnala vlna kamení, suti, bahna, klacků a spadaných stromů, která poničila vše, co jí stálo v cestě,“ konstatoval Velenský. 

Hmotné škody skoro za miliardu korun 

Bleskové záplavy zatopily kromě zoo i desítky obytných domů. Obětí je zatím 19, další lidé se ale pohřešují. Podle gruzínského vicepremiéra dosahují hmotné škody 45 milionů dolarů (kolem 900 milionů korun).