Juščenko rozpustil ukrajinský parlament a vyhlásil předčasné volby

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko dnes rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby. Na nich se dohodl na dnešní schůzce s představiteli parlamentních stran, svolané kvůli současné vládní krizi v zemi, která byla vyvolána spory koaličních partnerů o omezení prezidentských pravomocí. Své rozhodnutí oznámil Juščenko večer v ukrajinské televizi. Budou to už třetí parlamentní volby na Ukrajině od roku 2006, k volebním urnám půjdou Ukrajinci 7. prosince.

Prezident na schůzce vysvětlil lídrům právní důvody pro ukončení pravomocí parlamentu tak, jak to vyžaduje ukrajinská ústava. Bez tohoto kroku by totiž nemohl předčasné volby vypsat. Podle některých ukrajinských zdrojů už Juščenko ztratil naději, že politické strany po pádu vlády utvoří nový kabinet, proto trval na předčasných volbách. Dnešní schůzka politických lídrů a prezidenta byla jednou z právních podmínek, které musí předcházet rozpuštění parlamentu.

Strana prezidenta Juščenka, která v nynější vládní koalici tvořila většinu s volebním blokem premiérky Julije Tymošenkové, odešla z vládní koalice v září, když premiérka s pomocí proruských stran v parlamentu prosadila zákony, které výrazně omezují pravomoci prezidenta. Následná jednání o obnovení bývalé koalice, případně o vytvoření nové, dosud nic nepřinesla. Pokud není podle ústavy vytvořena žádná koalice do 30 dní po rozpadu té vládnoucí, může prezident parlament rozpustit.

Viníkem vládní krize je podle Juščenka Tymošenková 

Jak uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas, Juščenko ve svém televizním projevu za viníka vládní krize nepřímo označil Tymošenkovou. Vytkl jí především populismus a pomalé tempo hospodářských reforem.

„Jsem přesvědčen, hluboce přesvědčen, že demokratickou koalici zničila jediná věc - lidské ambice. Ambice jediné osoby,“ řekl prezident v předtočeném projevu, který ukrajinská televize odvysílala v době, kdy Juščenko pobývá na návštěvě Itálie. Na vině rozpadu vlády jsou podle něj „touha po moci, odlišné hodnoty a osobní zájmy převažující nad zájmy státními“.

Předčasné volby by se měly konat do 60 dnů od rozpuštění parlamentu. Ten vzešel z předčasných voleb 30. září 2007, které těsně vyhrály prozápadní síly. Jejich představitelé, Tymošenková a Juščenko, které k moci vynesla „oranžová revoluce“ v roce 2004, byli nakrátko po ní spojenci. Pak se ale rozešli ve zlém a Juščenko na podzim 2005 Tymošenkovou sesadil z premiérského křesla. V nynější koalici se jejich spolupráce opakovala, znovu se stejným výsledkem. Z obou politiků jsou dnes podle všeho nesmiřitelní nepřátelé, kteří by se měli střetnout i v příštích prezidentských volbách.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko oznamuje v televizním projevu rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb
Zdroj: ČT24
Vydáno pod