Súdánský prezident opustil JAR před rozhodnutím o zatčení

Johannesburg – Súdánský prezident Umar Bašír opustil Jihoafrickou republiku jen několik hodin předtím, než jihoafrický nejvyšší soud nařídil jeho zatčení. Bašír byl v JAR na jednání Africké unie. Mezinárodní trestní soud (ICC) Bašíra podezřívá z válečných zločinů, a vydal na něj před lety dva zatykače.

Pretorijský soud v neděli vydal předběžné nařízení, které zakazovalo úřadům nechat Bašíra opustit území Jihoafrické republiky, dokud soud nerozhodne ve věci jeho zatčení. Zasedání soudu bylo ale dnes dopoledne odročeno a mezitím prezidentovo letadlo ze země odletělo. Několik hodin po Bašírově odletu nakonec nejvyšší soud nařídil jeho zatčení.

Jihoafrická vláda podle zástupce soudu svou nečinností, která umožnila súdánskému prezidentovi ze země uprchnout, porušila ústavu země. Jihoafrická vláda se brání tím, že Bašír vzhledem k účasti na mezinárodním summitu požíval imunitu.

Chártúm Bašírův návrat oslavoval

Bašíra přivítal po návratu do Chartúmu dav několika stovek příznivců. Ministr zahraničí Ibráhím Ghandúr označil celý incident za zbytečné drama, které prý vyvolali „nepřátelé Afriky, nepřátelé Súdánu a nepřátelé mírumilovných zemí“. Jihoafrická vláda podle něj vyjádřila hrdost na účast Bašíra na summitu Africké unie.

Mezinárodní trestní soud už vyjádřil zklamání nad tím, že se jihoafrickým úřadům nepodařilo súdánského prezidenta zadržet. Zklamání vyjádřil také ředitel organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch, která dlouhodobě upozorňuje na porušování lidských práv v Súdánu. Svět podle něj kdysi pomohl Jižní Africe v boji proti apartheidu, tedy systému rasové segregace, JAR ale nyní podle něj toleruje masové vraždění Afričanů v Súdánu.

Bašír vládne Súdánu od roku 1989 a znovu byl zvolen letos na dalších pět let. Zatykače z let 2009 a 2010 se vztahují k událostem v západosúdánském Dárfúru. Kvůli násilí, které tam začalo roku 2003, zemřelo 300 000 lidí a domovy opustily až tři miliony osob.

Orgány Africké unie už v minulosti odmítly výzvy ICC týkající se Bašíra, protože obviňují soud ze zaujatosti vůči africkým politikům. Loni ICC kvůli tomu stáhl obvinění proti keňskému prezidentovi Uhuruovi Kenyattovi. ICC ho chtěl soudit kvůli vyvolání etnických nepokojů po volbách v roce 2007, ale nezískal v předběžném šetření dostatek důkazů, údajně kvůli neochotě Keni spolupracovat. Kenyatta měl být první sloužící hlavou státu, jež měla stanout před ICC.

Bašír od vydání zatykače jezdil jenom do zemí, které buď nepřistoupily k ICC, nebo prezidenta odmítly zatknout. V dubnu po vlně protestů zrušil na poslední chvíli cestu do Indonésie na summit afrických a asijských vůdců.

JAR nechala Bašíra navzdory zatykači opustit zemi (zdroj: ČT24)