IS hrozí boji na Balkáně. Jeho aktivitu zesílí ramadán, varuje arabista

Bagdád - Islamisté minulý týden vyzvali ke svaté válce na Balkáně. V propagačním videu ukazují desítky bojovníků údajně z Bosny, Albánie a Kosova. Podle arabisty Jana Kužvarta se Islámský stát (IS) snaží svými výhrůžkami hlavně získat pozornost médií. Bosna nebo Kosovo by ale podle něj mohly být vhodnou půdou pro rekrutaci bojovníků. V nejbližších dnech navíc stoupá riziko útoků islamistů. „Přichází měsíc ramadán, IS se jistě bude snažit udělat něco spektakulárního - např. zaútočit na šíitské svatyně v Iráku nebo na Bagdád,“ dodal Kužvart.

Videozáznam, který vyzývá ke „svaté válce“ na Balkáně, je dlouhý 21 minut a má logo produkční společnosti zabývající se propagací IS. Datum, kdy byl pořízený, nebylo možné určit. Na snímku je vidět desítka osob údajně pocházejících z Bosny, Albánie a Kosova. Podle arabisty Jana Kužvarta ale výzvu islamistů k přenesení bojů na Balkán zřejmě není nutné brát příliš vážně. „Takováto organizace se ale chytá území, kde je chudá společnost a slabé státní struktury,“ uvedl Kužvart. Rizikem je, že by na těchto územích mohl do svých řad získat nové bojovníky.

Arabista Jan Kužvart: „Za nejzásadnější bych pokládal to, že IS se opakovaně a systematicky snaží polarizovat společnost, to znamená vyvolávat obavy, že nebezpečí je reálné a bezprostřední. Pokud by se mu podařilo polarizovat společnost v západní Evropě vůči místní muslimské menšině, pak by hlavní rekrutace byla právě ze západní Evropy. V tom vidím největší nebezpečí.“

Vojenský výcvik nových rekrutů Islámského státu
Zdroj: ČT24

IS vydělává milion dolarů denně

K usilovnějšímu boji proti Islámskému státu vyzvali i čeští europoslanci ve Štrasburku. IS je však podle Kužvarta velmi flexibilní a výrazněji jeho fungování nepoznamenalo ani bombardování pozic radikálů ze strany Spojených států. „Poté, co ztratil velkou část ropných příjmů v důsledku bombardování Spojenými státy a jejich spojenci, tak se přeorientoval na zisky z vydírání a z daní, to znamená, že má stále dost peněz na fungování,“ uvedl Kužvart s tím, že řadu věcí islamisté také ukradnou při bojích. „IS stále vydělává zhruba jeden milion dolarů denně, má desítky tisíc bojovníků a spoustu zbraní,“ dodal Kužvart. Podle Kužvarta navíc aktuálně stoupá riziko dalších demonstrativních útoků islamistů, blíží se totiž postní měsíc ramadán.

Ramadán je pro pravověrné muslimy měsícem modliteb a odříkání. Věřící mají bojovat s pozemskými svody a lákadly. Za denního světla se postí, neměli by pít ani kouřit nebo mít sexuální styk. Jíst můžou až po setmění nebo před ranním rozbřeskem. Výpočet data, kdy začínají slavnosti ramadánu, se odvíjí od měsíčního cyklu. „Počítá se podle fází Měsíce. Ramadán je devátým z dvanácti měsíců lunárního kalendáře. Tím, že začíná nová fáze, začíná i půst,“ říká islámský teolog Emir Omič. Letos by měl ramadán začít 18. června a skončit 17. července.

Arabista: Největší hrozbou je snaha IS polarizovat společnost (zdroj: ČT24)