Italské radnice si neví s uprchlíky rady, volají o pomoc Brusel

Milán - Příliv uprchlíků do Itálie má potenciál způsobit vnitropolitický konflikt. Zatímco někteří Italové běžencům nosí jídlo, jiní blokují silnice a odmítají uprchlíky přijmout. Především severní regiony se k běžencům staví negativně. „Obavy ze sociálních nepokojů jsou na místě,“ informuje z Itálie zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš. Představitelé pravicové strany Liga severu chtějí všechny ekonomické migranty poslat zpět.

Mikoláš: Obavy ze sociálních nepokojů jsou namístě (zdroj: ČT24)

„Mnoho místních přináší na nádraží, kde se uprchlíci shromažďují, potraviny, stará se o ně řada dobrovolníků. Jeden z učitelů si hrál se syrskými dětmi, na jejichž tvářích po dlouhých měsících dokázal vykouzlit úsměv,“ popisuje situaci v Miláně Robert Mikoláš. O pár kilometrů dál na sever je situace odlišná. „V jedné vesnici u Bergama obyvatelé zablokovali cesty, odmítali uprchlíky přijmout,“ líčí napjatou atmosféru.

Situace v Itálii hrozí přerůst ve výrazný vnitropolitický problém. Regiony na severu odmítají uprchlíky přijímat. Většina běženců se shromažďuje především v Miláně a Turínu, mnozí se pak pokoušejí dostat přes Rakousko dál na sever do Německa či Skandinávie. „Pohraničníci je vracejí zpět,“ říká Mikoláš a vysvětluje, že migranti musí zůstat v zemi, kde požádají o politický azyl. Oslovují proto prostředníky, často prý z řad mafie.

Dalším problémem je, že italské úřady přesně neví, kdo z Afriky přichází. „Jasno mají, pokud jde o uprchlíky ze Sýrie, neboť se jedná o příslušníky středních vrstev. Většina z nich má vlastní doklady a dokáže se prokázat. Patří k uprchlíkům, kteří žádají o politický azyl,“ vysvětluje Mikoláš. Podle něj prchá zhruba polovina migrantů ze svých domovů z politických důvodů, polovina před chudobou. „Čísla jsou však pouze informativní, mnohdy zkreslující,“ konstatuje.

Ilegální imigranti pocházejí především z Afriky, nejčastěji z Eritreje, Etiopie či Súdánu. Italské radnice si podle Mikoláše se situací neví rady a volají o pomoc Brusel. „Pravicové uskupení Liga severu navrhuje, aby byli všichni posláni zpět na základě existujících dohod se severoafrickými zeměmi,“ říká. „Největším problémem současnosti je rozlišit, kdo je politickým uprchlíkem a kdo ilegálním imigrantem. A s tím se současná italská vláda nedokáže vypořádat. Ze všech běženců, kteří se dostali do Itálie, totiž jen každý čtvrtý utíká z válkou postižené země, a má tak právo, aby požádal o politický azyl,“ řekl Českému rozhlasu jeden z představitelů Ligy Severu, profesor Stefano Bruno Galli.

V Itálii už letos požádalo o azyl skoro 25 tisíc uprchlíků. Do země dorazili hlavně po moři z Afriky a Blízkého východu. Vloni místní úřady registrovaly na 63 tisíc žádostí, letos jich má být ještě víc. Celkem se od začátku letošního roku do země dostaly desetitisíce běženců, podle odhadů jich do konce roku může být až 200 tisíc.