Rio dělí od olympiády čtrnáct měsíců, radnice likviduje favely

Za šest let příprav na fotbalový šampionát a nadcházející olympijské hry se v brazilském Riu de Janeiro muselo ze svých domovů vystěhovat už sedmdesát tisíc lidí. Kvůli bezpečnosti města a zejména výstavbě olympijských sportovišť totiž radnice likviduje početné a hojně obydlené favely – slumy s rázovitými barevnými zdmi.

HORIZONT: Rio likviduje favely (zdroj: ČT24)

Jednatřicátá letní olympiáda proběhne v Rio de Janeiro mezi 5. a 21. srpnem 2016, jejich slavnostní zahájení proběhne na stadionu Maracaná, který hostil už loňské fotbalové mistrovství světa. Většina sportovišť potom bude situovaná na okraji západní zóny Ria v Barra da Tijuca.

Výstavbě olympijského parku ale stojí v cestě chudinská čtvrť Vila Autodromo. Většina místních rodin přijala finanční náhrady a přestěhovala se do nově postavených sociálních bytů. Protože do začátku her zbývá jen 14 měsíců a stavební projekty mají už teď oproti plánům zpoždění, nařídilo vedení města minulý týden favelu násilně vysídlit.

Na 150 rodin totiž stále odmítá kvůli dvoutýdenním hrám navždy opustit své celoživotní domovy, jež by podle plánů organizátorů měli ustoupit olympijským sportovištím. Příkladem může být Maria da Penha, jejíž dům už nyní stojí pouhých sto metrů od staveniště. „Proč nemůžu žít tam, kde jsem doma už 23 let?“ ptá se. „Budu se dál bránit. Spravedlnost musí být.“

V Riu de Janeiro žije přes šest milionů lidí a kvůli přípravám sportovních akcí se muselo vystěhovat ze zdejších favel už sedmdesát tisíc z nich. Vedle toho chudinské čtvrti procházejí soustavnými policejními raziemi, které se snaží rozbít síť překupníků drog a zbraní. Radnice tak chce ve městě zajistit větší bezpečnost.

Favela Vila Autodromo u olympijských stavenišť
Zdroj: Pilar Olivares/Reuters