Povstalci z Donbasu otočili: Krym není součástí Ukrajiny, ale Ruska

Doněck – Ukrajinští separatisté den po zveřejnění změnili svůj návrh změn v ukrajinské ústavě. Zatímco v úterý hovořili o Krymu jako o součásti Ukrajiny, byť značně autonomní, dnes veškeré krymské pasáže z návrhu ústavy vypustili – a černomořský poloostrov označili za součást Ruské federace.

Prezentovaný návrh ústavy byl do značné míry průlomový; vedoucí představitelé samozvaných lidových republik ukrajinského Donbasu totiž až dosud jednoznačně nedeklarovali ochotu podřídit se správě Kyjeva. V návrhu ústavních změn, který zveřejnili v úterý, ovšem navrhli rozsáhlou autonomii povstaleckých zón v Doněcké a Luhanské oblasti – a zároveň je označili za nedílnou součást ukrajinského území.

Stejně hovořili i o Krymu, jejž loni na jaře anektovalo Rusko. V ústavním článku 133 se podle povstaleckého návrhu uvádělo, že „součástí systému administrativního a územního uspořádání je autonomní republika Krym“. Dnes ovšem návrh ústavy změnili. „Lidové republiky rozhodně považují Krym za součást Ruska. Nejen to: naše republiky by v ideálním případě také chtěly být součástí Ruské federace,“ napsali ve společném prohlášení zmocněnci povstalců Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo.

Krym byl prý v původním znění návrhu uveden jen v „technickém a právním smyslu,“ aniž by zmínka měla jakékoli faktické důvody. Přesto se povstalci rozhodli zmínky o Krymu úplně vypustit, protože ukrajinská propaganda prý z „nicotných formalit udělala politickou událost“. Aby zabránili dalším spekulacím, rozhodli se povstalci odvolat ty části svého návrhu, ve kterých je o Krymu zmínka. Odvolání pasáží o Krymu je stejně překvapivé, jako bylo v úterý jejich oznámení o uznání svrchovanosti Kyjeva.

Příčina otočky? Zřejmě odpor Krymu

Podle mínění ukrajinských i západních komentátorů je obtížné si představit, že by úterní návrhy ústavních změn, formulované jako oficiální dokument adresovaný evropským institucím, nebyly odsouhlaseny Moskvou. Citlivá pasáž o Krymu ale možná vyvolala odpor militantních proruských skupin v Donbasu a pravděpodobně i samotných krymských úřadů. Svědčí o tom dnešní prohlášení krymského okupačního správce Sergeje Aksjonova, který uznání ukrajinské svrchovanosti nad Krymem ze strany separatistů komentoval následovně: „Napsali to ze setrvačnosti, vždyť všem nám jde o totéž. Proč se urážet, žijeme ve složité, napjaté době,“ konstatoval politik.

Kritický ústavní článek číslo 133, v němž je zmínka o Krymu hlavně obsažena, vypočítává územní oblasti, jež jsou součástí Ukrajiny. Hned po Krymu jsou ve výčtu uvedeny i „zóny se zvláštním statusem v Doněcké a Luhanské oblasti,“ tedy nynější vzbouřenecká území. Tato území nyní z ústavních návrhů vypadla rovněž. Jak tuto okolnost vzbouřenci objasní, není zřejmé.