Východní hvězda vydala už jen mrtvá těla. Počet obětí se blíží 400

Peking - Počet potvrzených obětí nehody čínské lodi, která se v pondělí potopila na řece Jang-c-ťiang, dosáhl 396. Jen 14 lidí se zachránilo, mezi nimi i kapitán plavidla. Novou bilanci nehody, která se s největší pravděpodobností stane nejhorším lodním neštěstím v Číně za posledních 70 let, oznámil mluvčí pekingské vlády.

Záchranáři našli další těla obětí v noci na dnešek a dopoledne poté, co se jim s pomocí jeřábu podařilo plavidlo obrácené dnem vzhůru narovnat a po odčerpání vody z kajut vytáhnout z řeky.

Výletní loď Východní hvězda plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře v pondělí kolem půl desáté večer místního času nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej.

Na palubě lodi bylo 456 lidí, většinou postarších turistů. Podle kapitána a hlavního inženýra šlo plavidlo ke dnu během jedné či dvou minut poté, co ho údajně zasáhlo tornádo. Posádka nevyslala nouzové volání. Neštěstí ohlásilo až sedm přeživších z lodi, kteří po jejím potopení doplavali na břeh.

Tragédie čínské lodi má čtyři stovky obětí (zdroj: ČT24)

„Loď podle dostupných informací neměla automatické zařízení, které varuje před počasím,“ potvrdil Li-ťiang ze správy řeky Jang-c-ťiang. Říční lodě tento alarm podle čínských zákonů mít nemusí.

Kapitán a hlavní inženýr jsou ve vazbě. Příbuzní cestujících, z nichž stovky se shromáždily ve městě Ťien-li nedaleko místa katastrofy, si stěžují, že jim úřady neposkytují dost informací. Žádají také vyšetření případné lidské chyby. „Každý den tu jen zbytečně čekáme, marníme čas. Nedávají nám žádné jasné odpovědi, neinformují nás,“ říká dcera jedné z cestujících.

Vláda trvá na tom, že přednost mají záchranné práce. Speciální jednotky proto kromě samotné lodi pročesávají i řeku dál po proudu. Zázrak už ale nikdo nečeká. Pozornost se proto přesouvá k identifikaci obětí.

Nejhorších lodní katastrofy za posledních pět let:

18. dubna 2015 - V noci na 19. dubna se asi 20 metrů dlouhá rybářská loď převážející na 850 běženců z Libye převrátila zhruba 30 km od libyjských břehů. Zachránit se podařilo jen necelou třicítku osob. Největší neštěstí svého druhu ve Středomoří, kde se podle odhadů letos utopilo již přes 18 000 lidí.

10. září 2014 - Loď s asi 500 uprchlíky, jež vyplula z Egypta, se potopila u Malty, zachránilo se asi jen deset osob.

13. dubna 2015 - U pobřeží Libye se potopila loď převážející emigranty. Z asi 550 osob na palubě se jich podařilo zachránit jen 144.

1. června 2015 - Nehoda čínské výletní lodi Eastern Star, která se potopila na řece Jang-c-ťiang, zatím 396 mrtvých.

3. října 2013 - U ostrova Lampedusa se potopila loď s asi 500 afrických uprchlíků, jež plula z libyjské Misuráty. Zemřelo nejméně 366 lidí, zachránit se podařilo jen 155 osob.

16. dubna 2014 - U pobřeží Korejského poloostrova ztroskotal trajekt Sewol, na jehož palubě bylo 476 osob, většinou studentů střední školy. Zachránit se podařilo jen 172 lidí.

1.června 2011 - Nedaleko tuniského souostroví Kerkenna se utopilo 200 až 270 lidí z lodě, která nelegálně přepravovala do Evropy asi 800 osob. Tuniské pobřežní hlídce se spolu s armádou podařilo z lodi zachránit 570 běženců.

22. března 2014 - Při potopení přeplněné lodi s konžskými uprchlíky na Albertově jezeře mezi Ugandou a Kongem zemřelo 251 lidí.

10. září 2011 - Asi 240 obětí si vyžádalo potopení přetíženého tanzanského trajektu v moři u východoafrického Zanzibaru.

17. prosince 2011 - U indonéského ostrova Jáva se potopila přetížená loď s uprchlíky, kteří se chtěli dostat do Austrálie. Z asi 250 osob na palubě se podařilo zachránit jen necelé čtyři desítky lidí.

30. dubna 2012 - Nejméně 203 lidí utonulo v severovýchodní Indii na řece Brahmaputra poté, co se s nimi potopil trajekt.