Před papežovou návštěvou vyzývají islamisté k džihádu na Balkáně

Sarajevo - Islamisté hlásící se k radikální organizaci Islámský stát (IS) vyzvali ke „svaté válce“ na Balkánu. Učinili tak ve videoprohlášení, o němž den před návštěvou papeže Františka v Bosně informovala místní média. Předpokládá se, že hlavu katolické církve v bosenské metropoli přivítá na 100 000 lidí. Mše, kterou bude sloužit na sarajevském olympijském stadionu, by se mělo zúčastnit 65 000 věřících.

Videozáznam dlouhý 21 minut měl logo produkční společnosti zabývající se propagací IS a byl podobný jiným materiálům vysílaným touto organizací. Datum, kdy byl pořízen, nebylo možné určit. Na snímku je vidět desítka lidí údajně pocházejících z Bosny, Albánie a Kosova.

Nejde o první video, na němž islamisté z balkánských zemí vyzývají k džihádu, nicméně tentokrát je jeho dopad větší vzhledem k Františkově cestě do Bosny. I když neobsahuje žádnou zmínku o sobotní návštěvě nejvyššího představitele katolické církve v Sarajevu, obavy vyvolává. Jeden z kosovských Albánců, který se představil jako Abú Mukatil Al-Kosovo, prohlásil, že „nevěřící“ na Balkánu čekají „strašlivé dny“.