Ukrajinci „vyčistili“ Marjinku, zatkli i jednoho Rusa

Doněck – Východní Ukrajina má za sebou nejhorší boje za poslední měsíce. Nejtvrdší střety mezi armádou a povstalci se odehrály na frontové linii u Doněcku. Dělostřelectvo obou stran tam proti sobě pálilo bez přestávky dvanáct hodin. Vojáci už prý vyčistili město Marjinka od povstalců – zadrželi i jednoho Rusa. Separatisté zase tvrdí, že vinou armády zemřelo v obci Telmenove dítě a tři civilisté utrpěli zranění.

„Vládní síly vyčistily Marjinku od povstalců a ruských vojáků. Město kontrolují ukrajinské ozbrojené síly,“ uvedla agentura Unian s odvoláním na prapor Sič, který se na „čištění“ podílel spolu s dalšími dobrovolnickými jednotkami vládních sil.

Tuto zprávu posléze potvrdil i prezident Petro Porošenko. „Mohu říci, že Marjinka je úplně zbavena diverzantů. Zatčeno bylo dvanáct lidí, včetně občana Ruské federace,“ sdělil prezident novinářům. Zadržení údajně kladli odpor se zbraní v ruce.  

Středeční útok separatistů na Marjinku označuje ukrajinský tisk za vůbec nejvážnější porušení příměří za poslední půlrok a nejkrvavější incident od února, kdy byla v Minsku podepsána dohoda o klidu zbraní. V bojích údajně padlo 80 povstalců a stovka utrpěla zranění. Kyjev přiznal pět zabitých a 39 raněných vojáků.  

Jan Šír, odborník na mezinárodní vztahy 

„Stávající situaci vnímám do velké míry jako určitou opotřebovací válku – to znamená, že dokud není možný nějaký velký průlom, ostřelování stačí k tomu, aby Ukrajina přicházela o nejlepší lidi. To může mít dopad v delším časovém horizontu. A je třeba zdůraznit, že budoucnost je stále otevřená.“

Při střetu vojáci nasadili i „zakázanou“ těžkou techniku

Pozorovatelé OBSE potvrdili, že byla nasazena i těžká technika, která měla být od frontové linie už čtyři měsíce stažena. „To, co jsme viděli během poslední tří dnů, skutečně představuje závažný krok směrem k větší eskalaci ozbrojeného konfliktu, který už trvá déle než rok. Marjinka žádný strategický význam nemá. Vnímám to jako testování mezí, kam až mohou složky rusko-separatistických vojsk zajít,“ konstatoval politolog Jan Šír. 

Rebelové obviňují z porušování příměří Kyjev. „Při čtvrtečním ostřelování obce Telmanove bylo zabito malé dítě a tři dospělí zraněni,“ řekl agentuře AFP Eduard Basurin, vystupující jako náměstek „ministra obrany“ doněckých separatistů. Vládní síly prý během uplynulých 24 hodin vypálily 46 ran proti povstaleckým pozicím na 16 různých místech. K ostřelování podle něj dochází i u Marjinky.  

Prokyjevský luhanský gubernátor Hennadij Moskal mezitím oznámil, že nařídil dočasně přerušit dodávku vody na povstalci kontrolované území Luhanské oblasti, protože separatisté svým ostřelováním přerušili dodávku elektřiny a brání v přístupu opravářů k vedení.

  • Rada bezpečnosti OSN na mimořádné schůzi v New Yorku vyzvala účastníky konfliktu na východě Ukrajiny k respektování klidu zbraní a vyjádřila znepokojení z obnovených bojů. Stanovisko rady tlumočil náměstek generálního tajemníka OSN Jeffrey Feltman. „Příměří je třeba plně respektovat, prioritou musí být ochrana civilistů,“ uvedl.

Ukrajinská krize bude důležitým tématem nadcházejícího summitu nejvyspělejších států světa G7 v Bavorsku. Rusko bylo z této skupiny prozatím vyloučeno. „Německo a Francie se společně s prezidentem Obamou snaží vyřešit ukrajinskou krizi. Ruský prezident Vladimir Putin se anexí Krymu rozhodl nerespektovat zásady mezinárodního práva, proto se nemůže stát hostem summitu G7. Ale jsou formáty, při nichž s Ruskem hovoříme. Jedním z nich je Normandská čtyřka pro ukrajinskou krizi. Rusko je také součástí rozhovorů o řešení íránského jaderného programu. Jsem opravdu šťastná, že šéf americké diplomacie John Kerry navštívil Vladimira Putina v Moskvě, protože Rusko je důležitým partnerem pro řešení dramatu občanské války v Sýrii. To jako představitelé G7 prosazujeme,“ řekla v rozhovoru pro CNN německá kancléřka Angela Merkelová.

Konflikt v Donbasu si podle OSN od loňského dubna vyžádal více než 6400 mrtvých. Porošenko ve včerejším projevu varoval před rozsáhlou invazí podél celé ukrajinské hranice s Ruskem. Na Ukrajině podle něj v současné době působí devět tisíc Rusů.

Vydáno pod