Google se kaje: Indický premiér se dostal do zločinecké „TOP 10“

Dillí - Internetový gigant Google se omluvil indickému premiérovi. Po zadání hesla „deset největších zločinců“ se totiž objevovala mimo jiné fotografie šéfa indického kabinetu. Nárendra Módí se tak ukazoval po boku teroristů, vrahů a diktátorů. Píše o tom server BBC News.

Na černém seznamu se objevili i bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí či americký exprezident George Bush. A do žebříčku deseti největších kriminálníků se dostal také indický premiér. „Omlouváme se za případné nejasnosti nebo nedorozumění, které to způsobilo,“ uvedl Google v prohlášení. 

„Tyto výsledky nás znepokojují a neodrážejí názory Googlu,“ napsala dále firma. „Někdy může způsob, jakým jsou fotografie na internetu popsány, přinést po dotázání překvapivé výsledky…Neustále pracujeme na zlepšování našich algoritmů, aby se zabránilo neočekávaným výsledkům, jako je tento,“ podotkl Google. 

Celou věc prý způsobil jeden britský deník, který publikoval fotografii Módího s chybnými metadaty. Omluva Googlu přišla poté, co řada indických politiků a komentátorů vyjádřila obavy.

Indický premiér v Bílém domě
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Podle Módího odpůrců nese premiér odpovědnost za propuknutí náboženských nepokojů v jeho domovském státě Gudžarát v roce 2002. Při násilnostech tehdy zahynulo více než 1000 lidí, převážně muslimů.  

Módí jakoukoli vinu popírá, kvůli krveprolití v Gudžarátu byl ovšem dlouho bojkotován západními vůdci. Jeho strmý politický vzestup v Indii ale nakonec přiměl Evropskou unii a Spojené státy přehodnotit postoje.

Módí je twitterovou hvězdou 

Podle březnové mezinárodní studie nazvané „Twiplomacy“ se stal Módí „skokanem roku“. Od května 2014, kdy usedl do čela indické vlády a začal používat Twitter, se jeho účet stal jedním z globálně nejvyhledávanějších. „Pevně věřím v sílu moderních technologií a sociálních sítí umožňujících komunikaci s lidmi po celém světě,“ vyjádřil se Módí před rokem při příležitosti spuštění osobních webových stránek a příslušných účtů na sociálních sítích. 

Módí začínal kariéru jako prodavač čaje, poté ale vystudoval politologii na univerzitě v Dillí a na Gudžarátské univerzitě. Již v mládí se aktivně zapojil do ortodoxní hinduistické polovojenské organizace Národní svaz dobrovolníků, která byla v zemi třikrát zakázána. Do BJP vstoupil na začátku devadesátých let. Zastával funkce národního tajemníka (1995 až 1998) a generálního tajemníka (1998 až 2001). Pak se stal premiérem státu Gudžarát, před rokem premiérem celé Indie.