Věčný boj ve věčném městě: Italové zatkli mafiány kvůli korupci v Římě

Řím - Na různých místech Itálie bylo zatčeno 44 osob v rámci vyšetřování údajné korupce a vlivu mafie v městských úřadech Říma. Policisté pátrají po dalších 21 podezřelých. Jednotky zasáhly ve třech regionech: na Sicílii a také v krajích Abruzzo a Lazio ve střední Itálii. Mezi zatčenými je Luca Gramazio, bývalý lídr pravicové strany Vzhůru, Itálie (FI) někdejšího premiéra Silvia Berlusconiho, a další političtí představitelé.

Vyšetřování mělo odhalit rozsáhlý kartel firem, které měly například pravidelně vyhrávat tendry na správu středisek pro imigranty. Tyto společnosti se dostaly s přibývající uprchlickou krizí ke značným příjmům.

Loni skončilo za mřížemi v rámci stejného vyšetřování postupně více než 30 lidí. Policie všechny podezřívá z podílu na mafiánské síti, která ve státní správě hlavního města korumpovala, různě podváděla, prala špinavé peníze a uplácela. V čele sítě působil podle vyšetřovatelů hlavně „krajně-pravicový terorista“ Massimo Carminati, který byl zatčen už loni. Policie v roce 2014 uvedla, že do případu je zapletena přinejmenším mafie Sacra Corona Unita. V Itálii fungují čtyři hlavní mafiánské skupiny - kromě apulijské Sacry Corony Unity je to neapolská Camorra, kalábrijská 'Ndrangheta a sicilská Cosa Nostra.

I přes dílčí úspěchy přitom stát stále zůstává výrazně pozadu. Podle daňových úřadů vyperou italské mafie přes své podniky ročně 170 miliard eur. To odpovídá desetině italského hrubého domácího produktu. Z velkého koláče si římská pokladna loni ukousla pouhé tři miliardy. Nejvíc mafiánským kruhům vynáší právě drogy. Třeba 80 procent kokainu do Evropy míří přes 'Ndranghetou kontrolované přístavy. Dobře vynášejí i černé skládky toxických odpadů, které zabíjejí desítky lidí ročně - včetně malých dětí.

Na 'Ndranghetu si došlápli také kanadští policisté

Shodou okolností ve středu oznámila kanadská policie rozbití sítě 'Ndranghety působící v oblasti Toronta. Při zátahu zadržela 19 osob podezřelých z ilegálního obchodování s drogami a se zbraněmi a rovněž z vydírání. Je mezi nimi údajně i kmotr celé kanadské odnože 'Ndranghety Giuseppe Ursino.

Královská kanadská policie upřesnila, že věk zadržených se pohybuje od 26 do 66 let. Do operace, která byla výsledkem mezinárodní spolupráce, se zapojilo 260 strážců zákona. Vyšetřování aktivit torontské větve 'Ndranghety začalo už před dvěma roky a dál pokračuje. Nařízeno bylo více než 25 domovních prohlídek. Při dosud provedených raziích policisté zabavili několik střelných zbraní, kokain, hašiš a blíže neurčené množství peněz pocházejících z trestné činnosti.

Vydáno pod