Malajsijské letadlo sestřelily rakety, co už se nedělají, tvrdí ruský výrobce

Moskva - Malajsijské letadlo, které se loni v létě zřítilo na východě Ukrajiny, sestřelila starší verze rakety Buk. Tvrdí to ruský výrobce těchto protiletadlových raket s tím, že uvedený typ již dávno nevyrábí, je ale stále v ukrajinské výzbroji. Generální ředitel firmy Almaz-Antej Jan Novikov odmítl přímo komentovat, kdo let MH17 sestřelil, Almaz-Antej ale neměl se zkázou boeingu nic společného a byl západními sankcemi postižen nespravedlivě, zdůraznil.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se zřítil 17. července 2014 na východní Ukrajině při letu z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Při neštěstí zahynulo všech 298 lidí na palubě, většinou nizozemských občanů. Podle Kyjeva a Západu stroj Malaysia Airlines sestřelili proruští separatisté raketou Buk dodanou z Ruska. Separatisté a Moskva tvrdí, že se zkázou civilního stroje nemají nic společného, a svalují vinu na ukrajinskou stranu.

Almaz-Antej představil výsledky vlastního vyšetřování, podle něhož prý raketa nemohla být odpálena z města Snižne, obsazeného separatisty, ale z pozic jižně od obce Zaroščenske. Tam se prý nalézaly ukrajinské vládní síly. Zbrojovka kvůli potřebným výpočtům a analýzám poškození trupu letadla prý poprvé nechala odtajnit charakteristický tvar rozptýlení střepin rakety systému Buk-M1, které ničí zaměřený cíl. Z charakteristických poškození podle firmy vyplývá, že raketa zasáhla boeing z boku.

Konkrétně byla použita střela 9М38М anebo 9М38М1 s bojovou hlavicí 9М314 nebo 9М314М1, uvedl poradce hlavního konstruktéra zbrojovky Michail Malyševskij. Dodal, že výroba raket pro systém Buk-M1 skončila v roce 1999, ještě před vznikem koncernu Almaz-Antej. Ukrajina ale ještě v roce 2005 měla ve výzbroji okolo tisícovky raket 9М38М1 a objednávala si jejich modernizaci.

Separatisté se od sestřelení boeingu distancovali s tím, že odpalovací zařízení Buk-M1 a odpovídající rakety v té době vůbec neměli. Tým nizozemských vyšetřovatelů se k tvrzením ruského koncernu odmítl vyjádřit. Nizozemská zpráva o zkáze letu MH17 se očekává v říjnu.

Investigativní skupina Bellingcat v pondělí zveřejnila zprávu, v níž uvedla, že Moskva loni obvinila Ukrajinu ze sestřelení malajsijského letadla na základě zmanipulovaných satelitních snímků. Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo 21. července 2014 záběry ze satelitu, podle nichž v době sestřelení letadla měla v oblasti operovat skupina protivzdušných sil ukrajinské armády. Na snímcích ale bylo podle Bellingcat zfalšované datování a byly upraveny Photoshopem.