Svět toho dělá proti džihádistům málo, zlobí se irácký premiér

Paříž - Za nedostatečné označil irácký premiér Hajdar Abádí úsilí mezinárodní koalice v boji proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Iráku. Po příjezdu na mezinárodní konferenci v Paříži také zdůraznil, že v IS už působí převážně cizinci a že země původu těchto bojovníků by proti tomu měly dělat více. Účastníci konference následně podpořili vojenský a politický plán Iráku ke znovudobytí území obsazených radikály z IS. Zástupci koalice také slíbili, že zastaví posilování IS v Iráku zahraničními bojovníky.

Irácký plán na vyhnání islamistů z provincie Anbár je správný záměr, vojensky i politicky, řekl náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken bez upřesnění plánu, který předložil Bagdád. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius k tomu jen uvedl, že pro boj proti IS panuje „naprosté odhodlání“ a že se bude jednat o „dlouhodobý boj“. Podle nejmenovaného vysoce postaveného amerického diplomata se nyní členové koalice rozhodli usnadnit irácké armádě nákup zbraní.

Abádí krátce před zahájením jednodenní konference označil úsilí mezinárodní koalice v Iráku za nedostatečné. „Myslím, že je to neúspěch mezinárodního společenství. O podpoře Iráku se hodně mluví, ale málo dělá v terénu,“ řekl irácký premiér na tiskové konferenci. Irák, který už rok čelí postupu islámských ozbrojenců, podle něj nedostává od svých spojenců potřebné zpravodajské informace a nemá dost zbraní. Letecká podpora je prý nedostatečná a pozorování terénu příliš slabé. „Islámský stát je mobilní a pohybuje se ve velmi malých skupinách,“ řekl dále Abádí, podle nějž má Irák dost peněz na zbraně, jejich nákup mu ale ztěžují některé mezinárodní zbrojní sankce.

V Iráku se podle premiéra zvyšuje počet zahraničních bojovníků IS. Dříve je z 58 procent tvořili iráčtí vzbouřenci, nyní je tvoří z asi 60 procent cizinci. „Je to mezinárodní problém, který se musí řešit. Je nutné vysvětlit, proč tolik teroristů přichází ze Saúdské Arábie, Perského zálivu, Egypta, Sýrie, Turecka a z evropských zemí,“ zdůraznil šéf irácké vlády.

V Paříži se jedná o postupu proti Islámskému státu (zdroj: ČT24)

Abádí přijel do francouzské metropole zhodnotit se svými zahraničními spojenci dosavadní strategii proti bojovníkům Islámského státu, kteří v poslední době zaznamenali v terénu další úspěch. Pozváni na pařížskou konferenci byli mimo jiné ministři zahraničí Británie, Francie a Německa; zdravotně indisponovaný šéf americké diplomacie John Kerry se nechal zastupovat Blinkenem.

Koalice v čele s USA provedla od loňska více než 4100 náletů na pozice bojovníků IS. Ministr Fabius nedávno kritizoval iráckou vládu za její údajnou laxnost v boji proti IS a také Washington je podobně netrpělivý vůči irácké šíitské vládě, kterou mnoho kritiků obviňuje z korupce a sektářství. Americký ministr obrany Ashton Carter před několika dny prohlásil, že irácké vládní síly neprokázaly žádnou vůli bojovat.

Do koalice bojující proti IS, jehož bojovníci obsadili velká území v Iráku i v Sýrii, se zapojilo na 60 zemí a organizací, jen málo z nich ale přímo vojensky. Cíle islamistů bombardují stroje zhruba desítky států v čele s USA. Některé země pomáhají dodávkami vojenského materiálu, jako Německo, které poslalo zbraně kurdským bojovníkům na severu Iráku. Konference se schází v době, kdy IS dosáhl významných válečných úspěchů. Koncem května jeho oddíly dobyly starobylé syrské město Palmýru a dva týdny předtím správní středisko irácké provincie Anbár Ramádí.