Taliban zavraždil devět Afghánců pracujících pro Člověka v tísni

Kábul - Pět afghánských humanitárních pracovníků české organizace Člověk v tísni, dva řidiči a dva jejich strážci byli zabiti v noci na úterý při útoku spáchaném ozbrojenci na severu Afghánistánu. Dva lidé útok přežili. Informaci potvrdil i samotný Člověk v tísni, jehož ředitel chce posílit bezpečnost ostatních zaměstnanců v oblasti. Organizace podle něj na týden zastaví svou činnost v zemi.

„Mezi zabitými je sedm humanitárních pracovníků - šest mužů a jedna žena - a dva strážci,“ sdělil podle agentury zástupce policejního náčelníka provincie Balch, kde se incident odehrál. Z útoku přitom obvinil bojovníky radikálního hnutí Taliban. „Dva lidé to přežili, teď jsou vyslýchání afghánskou policií. Od nich se zřejmě dozvíme více, nicméně podle jazyka těch útočníků už se něco tuší. Je ale tolik variant, že to nechceme komentovat,“ uvedl Jan Mrkvička, ředitel humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni.

  • "V poslední době se hovoří o tom, že boje šly opravdu z jihu na sever. Takže je tu další strach z toho, že to třeba není TalibanHovoří se o Islámském státu a o některých skupinkách, které se hlásí k Islámskému státu," uvedl vysokoškolský pedagog působící v Kábulu Amir Ahmadzai.

Ozbrojenci zaútočili na obydlí, kde byli ubytováni zaměstnanci Člověka v tísni. „Bohužel, o uplynulé noci neznámí ozbrojenci zaútočili na naši rezidenci a zabili devět našich zaměstnanců,“ potvrdil zahraniční agentuře představitel organizace pod podmínkou anonymity. Zprávu o útoku potvrdil také mluvčí místního guvernéra. Útok se podle něj odehrál okolo půlnoci. Ozbrojenci zaútočili v odlehlé hornaté části provincie Balch na ubytovnu, kde zaměstnanci Člověka v tísni pobývali. Vtrhli do pokojů, kde Afghánci spali, a postříleli je. 

Zástupce policejního náčelníka provincie Balch i úřad guvernéra provincie z útoku obvinili bojovníky islamistického hnutí Taliban. Prezident Ašraf Ghaní útok odsoudil a označil jej za práci teroristů.

„Během útoku bylo zavražděno devět našich afghánských spolupracovníků. Vyjadřujeme tímto hlubokou soustrast rodinám svých kolegů a úctu k jejich práci a odsuzujeme tento bezprecedentní brutální útok,“ uvedla organizace na svém webu.

Informaci potvrdil také ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. „Podnikáme kroky k posílení bezpečnosti ostatních zaměstnanců. Zavíráme všechny naše úřady v zemi na další tři dny,“ uvedl. Pracovníkům omezí výjezdy do terénu. „Jsme v kontaktu s rodinami i příslušnými úřady. Vyšetřování vede afghánská policie a předpokládáme, že k němu bude upřená veliká pozornost,“ dodal. „Šlo paradoxně o jednu z nejklidnějších oblastí Afghánistánu, pracujeme tam od roku 2002. Vždy jsme měli podporu obyvatelstva. Nic nás nevedlo k tomu, že by riziko tamního pobytu stoupalo,“ zakončil. 

  • Agentura AP uvedla, že zabití Afghánci pracovali na rekonstrukčním projektu s cílem rozvoje venkova v rámci Programu národní solidarity. To je afghánský vládní program, který převážně realizují místní nebo mezinárodní humanitární organizace.
Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Člověk v tísni odvolal z provincie Balch všechny své týmy, prohlásil šéf pobočky organizace v Kábulu Ross Hollister, kterého citovala agentura DPA. Podle DPA je tato česká organizace zastoupena v šesti ze 34 afghánských provincií. „Prozatím nezvažujeme, že bychom Afghánistán opustili,“ dodal Hollister. Podle Pánka má Člověk v tísni v zemi asi 230 lidí.

OSN uvádí, že loni bylo v zemi usmrceno 57 humanitárních pracovníků, přičemž většinou se jednalo o Afghánce. Pět spolupracovníků organizace Save the Children v Afghánistánu se v březnu stalo obětí únosu, o měsíc později byli nalezeni mrtví v centrální provincii Uruzgán.