Prounijní Polsko? Duda si bude hrát spíš na druhou Británii

Varšava – Nově zvolený polský prezident Andrzej Duda hodlá být nadstranický. Minulý týden ohlásil vystoupení ze své domovské strany Právo a spravedlnost. Duda svým voličům slíbil, že tolik nedá na diktát z Bruselu ani z Berlína a bude se zasazovat o národní zájmy Polska. Politici i firmy se tak už pomalu chystají na změnu dosavadního silně prounijního evropského kurzu Polska.

Změní Duda silně prounijní kurz Polska? (zdroj: ČT24)

Představitel pravicové opozice se sice funkce ujme až za dva měsíce, dává ale jasně najevo, že má chuť hodně věcí měnit. Dudu podpořili hlavně konzervativní voliči nespokojení s dosavadní prací vlády. Slíbil jim držet si od těla Německo a víc hájit etické normy i národní zájmy – mimo jiné v bankovním sektoru. „Koho má stát chránit? Vlastníky bank, kteří nejsou ze 70 procent Poláci? Nebo jejich klienty, Poláky, kterým jsou účtované jedny z nejvyšších poplatků v Evropě, možná i na světě?“ táže se Duda. 

Euro nepřichází v úvahu

Zároveň se staví i proti brzkému vstupu země do eurozóny. Polsko se sice na zavedení eura připravuje, zatím ale nerozhodlo o termínu. Postoj veřejnosti přitom podle agentury Reuters signalizuje, že země nebude s přijetím jednotné evropské měny spěchat. Průzkum CBOS ukázal, že vstup do eurozóny podporuje pouze čtvrtina Poláků. 

Polští analytici tvrdí, že část Dudových slibů byla jen součástí kampaně a další nemusí mít sílu prosadit, pokud se v zemi na podzim nevymění vláda. Některé změny ale budou viditelné už teď. „Duda bude pravděpodobně vystupovat ve stylu Velké Británie, která je proti silnější evropské integraci,“ míní analytička Joanna Sawická. 

Za Dudovým nečekaným triumfem stála podle analytiků řada faktorů – kupříkladu špatná kampaň současného prezidenta a únava lidí vládou Občanské platformy. Pomohly rovněž cesty Dudabusem za voliči po celém Polsku, snídaně s horníky nastupujícími na směnu či nečekané noční kávy s pekaři - to vše bylo okamžitě prezentováno na sociálních sítích. 

Andrzej Duda s rodinou
Zdroj: ČT24/REUTERS/Mateusz Skwarczek/Agencja Gazeta

Experti: Dudovi pomohla i aktivní manželka

Podle komentátorů pomohly mladému politikovi do úřadu rovněž dvě ženy: manželka Agáta a dcera Kinga. Dudova žena se může stát nejaktivnější první dámou země za dlouhá léta, napsal dokonce deník Gazeta Wyborcza.   

Agáta Dudová učila doposud němčinu na krakovském gymnáziu. V kampani aktivně odrážela i řadu útoků na svého manžela. Třeba tvrzení, že je loutkou v rukou šéfa polské pravice Jaroslawa Kaczynského.