Islámský stát zaútočil na iráckou základnu – desítky mrtvých

Bagdád - Nejméně 45 obětí si vyžádal atentát na policejní základnu v provincii Anbár severozápadně od Bagdádu. S odvoláním na policejní zdroje to píše server BBC News. Podle Reuters a AFP šlo o sebevražedný útok, při němž explodoval tank napěchovaný výbušninami. Za útokem stál zřejmě Islámský stát (IS).

V Anbáru se v poslední době zadařilo radikálům z IS, kteří obsadili významnou část území. Nejnovější útok byl namířen proti policejní základně nacházející se mezi městem Samara a jezerem Tartar severozápadně od irácké metropole.  

Podle BBC měli sebevražední atentátníci tři vozidla naložená výbušninami. Zprávy o počtu obětí se rozcházejí. Podle Reuters přišlo o život 38 policistů a dalších 46 lidí utrpělo zranění. BBC hovoří o nejméně 45 mrtvých policistech – měli mezi nimi být i vysocí důstojníci.  

Výbuch v Bagdádu
Zdroj: ČT24/Reuters/Thaier Al-Sudani

Iráčané spolu se šíity válčí o Ramádí

Irácká armáda ohlásila minulý týden protiofenzivu proti IS, který má kontrolu nad velkou částí provincie - od 17. května navíc i nad střediskem Anbáru - Ramádí. Cílem nové ofenzivy je izolovat IS na menším území provincie a osvobodit Ramádí.

Do operace bylo nasazeno několik tisíc mužů, včetně šíitských milic. Jednotky zaujaly pozice několik kilometrů východně od Ramádí a další postupují ze severu. Bojovníci IS na novou ofenzivu v Anbáru odpověděli nasazením sebevražedných atentátníků.

obrázek
Zdroj: ČT24

IS přikázal mužům v Mosulu nosit plnovous

Jedno z nejdůležitějších iráckých měst, které bojovníci IS od loňského léta obsadili, je Mosul. Radikálové tu podle svědků zavedli přísná pravidla. Civilisté kupříkladu nemohou odjet bez povolení IS a musejí dodržet lhůtu pro pobyt mimo město. Pokud neuposlechnou, jejich dům nebo auto lze zabavit.
  
Radikálové rozhodují také o školních osnovách, otevírací době obchodů nebo o tom, jak se mají lidé oblékat a stříhat. „Holič, který holí muže nebo jim upravuje vous, se dopouští hříchu. Naši bratři z islámské policie vydali zákaz holení vousu a ti, kdo se jím nebudou řídit, budou zatčeni,“ stojí podle agentury AFP v brožuře určené občanům.

Vousy žádá po mužích i radikální hnutí Taliban v Afghánistánu - kdysi zavedlo dokonce speciální hlídky, které muže sledovaly. Ti, kteří měli zastřižené vousy anebo byli oholeni, pak strávili i týden ve vězení.

Mise OSN v Iráku (UNAMI) sdělila, že v květnu si násilí v Iráku vyžádalo více než 1000 lidských životů. Dvě třetiny z těchto 1031 obětí prý tvoří civilisté, zbylí mrtví jsou příslušníci iráckých ozbrojených sil a spojeneckých šíitských milicí. Předpokládá se ovšem, že mrtvých bude znatelně více, protože informace o obětech zejména v Anbáru nejsou dostatečné a vůbec nejsou známy počty padlých na straně IS.