Turečtí tajní chtěli vyzbrojit syrské radikály

Ankara - Turecká tajná služba MIT chtěla na počátku loňského roku dodat zbraně radikálním islamistům bojujícím v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada. Naznačují to fotografie a video, které zveřejnil turecký opoziční list Cumhuriyet. Ankara ale jakékoli dodávky zbraní do Sýrie dlouhodobě popírá. Radikálové z fronty An-Nusra mezitím ovládli téměř celou provincii Idlib.

Minometné střely, náboje a granátomety byly ukryty na nákladních vozech pod zásilkou léků, kterou podle oficiálních údajů vypravila do Sýrie jedna z tureckých humanitárních organizací. Ve skutečnosti však podle listu Cumhuriyet za dodávkou stála turecká tajná služba, která chtěla podpořit syrskou opozici bojující proti Asadovu režimu, a to včetně radikálních islamistů z fronty An-Nusra napojených na teroristickou organizaci Al-Káida. Turecký státní zástupce, který pohraničníky v lednu 2014 na konvoj upozornil a nařídil jeho zastavení kvůli podezření z pokusu o pašování zbraní do Sýrie, přišel později až do odvolání o své místo.

An-Nusra ovládla západosyrský Idlib

Radikálové napojení na teroristickou organizaci Al-Káida mají až na několik šíitských vesnic plně pod kontrolou západosyrskou provincii Idlib. Ve čtvrtek obsadili město Aríha, které bylo poslední baštou syrské armády. Idlib leží na severozápadě Sýrie a přiléhá k přímořské provincii Latákíja, která je domovem šíitské menšiny alávitů, z níž pochází většina členů vlády v Damašku. V Idlibu proti vojsku bojuje fronta An-Nusra a její spojenci. Vládní jednotky tam ovládají už jen několik vesnic u hranice s Tureckem.

Syrští exiloví ochránci lidských práv, kteří situaci sledují prostřednictvím svých informátorů v Sýrii, sdělili, že radikálové město vybojovali za několik hodin, což se vzhledem k velké vojenské posádce nečekalo a přepokládalo se, že bitva bude těžší. V Aríze žije asi 40 000 obyvatel a většina z nich vyznává sunnitský islám.

K IS se rozhodly přidat další Australanky

Australská policie mezitím uvedla, že získala informace o 12 ženách z Melbourne ve věku 18 až 29 let, které se rozhodly přidat k radikálům z hnutí Islámský stát (IS). Pěti z nich se podařilo dostat se do oblastí, kde tato organizace bojuje. Čtyři byly zadrženy v Turecku a odtud vráceny do Austrálie. Jednu zastavili celníci ještě v Austrálii a o pobytu zbylých dvou policie nemá informace.

Policie se obrátila na psychology, aby pomohli objasnit, co ženy k rozhodnutí připojit se k IS vedlo. „Domníváme se, že podléhají romantickému dojmu o životě v bojových zónách,“ oznámilo policejní komisařství australského státu Viktorie. IS ženy získal prostřednictvím sociálních sítí. Austrálie chystá nový protiteroristický zákon, který mimo jiné umožní odebrat australské občanství osobám spojeným s terorismem. Do Iráku a Sýrie odešlo do řad Islámského státu víc než 100 Australanů a nejméně 30 z nich přišlo o život.

Americké velení oznámilo, že spojenci od čtvrtečního rána podnikli celkem 20 leteckých úderů v Iráku a čtyři v Sýrii. V Iráku se terčem náletů staly pozice islamistů u měst Fallúdža, Ramádí či Tal Afar, v Sýrii se letouny zaměřily na oblast kolem měst Kobani a Hasaka. Letecké údery jsou součástí operace nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání). V Iráku kromě USA zasahují i Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Británie. Na náletech v Sýrii by se kromě Američanů měly podílet i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Radikálové z IS ovládli letiště v libyjské Syrtě

Odnož Islámského státu se zmocnila civilního letiště v libyjské Syrtě poté, co se z něj ve čtvrtek stáhli bojovníci ze skupiny Fadžr Líbjá. Jde o další zisk radikálů, kteří využívají chaotické situace v Libyi, a první letiště dobyté milicemi IS v této zemi, uvádějí světové agentury.

Islámský stát od února ovládá velké oblasti v okolí Syrty, která leží na pobřeží asi 450 kilometrů východně od Tripolisu. Islamistické milice Fadžr Líbjá od loňského léta kontrolují hlavní město a rovněž třetí největší libyjské město Misurátu. Jedna ze skupin Fadžr Líbjá měla za úkol bránit Syrtu, stáhla se ale prý poté, co byla povolána do Tripolisu.