Denník N podá ústavní stížnost – Fico rozkázal vládě list bojkotovat

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) nedávno nařídil vládě, aby neodpovídala na dotazy novinářů Denníku N - prý píše o práci kabinetu tendenčně. Ředitel vydavatelství listu Lukáš Fila nyní oznámil, že list podá ústavní stížnost. Fico bojkotoval redaktory Denníku N už dříve. V 90. letech vydal stejný pokyn expremiér Vladimír Mečiar, jemuž se nezamlouvala práce některých soukromých médií.

Fico je známý tím, že neodpovídá ani na dotazy redaktorů SME. List podle něj dříve uvedl nepravdivé informace. Denník N začali letos vydávat právě bývalí novináři SME, kteří redakci deníku opustili poté, co se v jeho vydavateli začala angažovat finanční skupina Penta. 

Pokyn zcela ignorovat Denník N vydal slovenský premiér před několika týdny. V oficiálním prohlášení tamního Úřadu vlády je jako důvod zmíněno „dlouhodobé tendenční informování o práci vlády ze strany listu“. Poslední kapkou se zřejmě staly samolepky karikující premiéra, jež Denník N nabídl čtenářům. Na samolepkách byl Fico ztvárněn jako lupič utíkající s pytlem peněz a volající: „Chyťte zloděje!“. 

Podle vlády se tak list přihlásil k opozici. Šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný ale Českému rozhlasu řekl, že toto rozhodnutí považuje za absurdní, špatné, a dokonce protizákonné. Podle něho mají veřejní činitelé informovat média a nedělat mezi nimi rozdíl - s kým budou a nebudou mluvit.  

Fila označil postup vlády za diskriminační. „Stále platí, že hlavním nástrojem novináře má být síla slova. Když ovšem stát překročí všechna pravidla a úředníci začnou na pokyn premiéra místo hledání odpovědí hledat kličky v zákonech, je třeba to zastavit. Proto v pondělí podáme ústavní stížnost,“ napsal v dnešním vydání listu. 

  • Bojkot Denníku N kritizuje i řada slovenských médií. Vlnu solidaritu s listem podpořili například i umělci Slovenského národního divadla, uvedl Český rozhlas. 

K bojkotu deníku se naopak přidala soukromá stavební společnost Váhostav-SK, za kterou stojí podnikatel Juraj Široký. Toho média označují za blízkého straně Směr-SD. Společnost uvedla, že list ve svých článcích o podniku napsal nepravdivé informace a že odmítl uveřejnit opravu.  

Robert Fico v interview pro Události, komentáře
Zdroj: ČT24

Váhostav-SK se dostal do pozornosti medií, když získal soudní ochranu před věřiteli. Případ této přední slovenské stavební firmy, která se podílí například na budování dálnic a která neplatila dodavatelům za vykonané práce, letos vyústil v ostrý spor mezi vládou a opozicí. Parlament pak změnil pravidla ozdravného procesu firem, které se dostanou do finančních potíží. 

Šéf poslaneckého klubu opozičních křesťanských demokratů Pavol Abrhan v reakci na postup vlády ohlásil, že do sněmovny předloží novelu zákona, která má zakázat státním úřadům a institucím omezovat právo na informace. „Hrubé a arogantní chování, které premiér Fico používá vůči vybraným deníkům a redaktorům, je jeho vizitka. Ale upírat informace jejich čitatelům, tedy občanům na Slovensku, si premiér nemůže dovolit,“ prohlásil Abrhan. 

  • Slovenský tiskový zákon už v současnosti určuje, že orgány veřejné moci a další instituce jsou povinné na základě rovnosti poskytovat tisku a tiskovým agenturám informace o své činnosti. Za porušení tohoto ustanovení norma ale nepředpokládá žádnou sankci. Zmiňovaný návrh opozice má šanci na úspěch pouze v případě, že ho podpoří i poslanci Ficovy strany Směr-SD, která má ve sněmovně pohodlnou většinu.

Rozhodnutí Ficovy vlády bojkotovat dotazy redakce Denníku N není na Slovensku úplnou novinkou. Již v 90. letech tehdejší autoritářský premiér Vladimír Mečiar vydal podobný zákaz vůči několika soukromým médiím. 

Ve své billboardové kampani před uvedením na trh Denník N využil hesla „bez bulváru, bez oligarchů, bez kompromisů“ a označil se za nezávislé noviny. „Chceme nabídnout čtení, které půjde víc do hloubky, pohled do zákulisí, které nebude říkat jen co, kde a kdy, ale řekne proč, jak a za jakých okolností,“ říká Kostolný. 

Denník N vstoupil na trh v době, kdy slovenská vydavatelství dlouhodobě čelí poklesu zájmu čtenářů o tištěná vydání novin. Nejčtenějším listem v zemi je bulvární Nový čas, který loni v listopadu prodal v průměru zhruba 104 000 výtisků denně.

Vydáno pod