Praha nabídla Keni pomoc s teroristy

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jednal v Nairobi o možnostech české podpory pro zlepšení bezpečnostní situace v Keni. Východoafrický stát a ekonomický tahoun celého regionu se v posledních letech potýká s útoky islamistických radikálů.

UDÁLOSTI: Šéf české diplomacie v Keni (zdroj: ČT24)

V září 2013 somálští teroristé zaútočili v nairobském obchodním centru Westgate, zabili přes šedesát lidí a desítky dalších zranili; mstili se tak za operace keňské armády proti teroristům v Somálsku, která trvá od roku 2011. Letos v dubnu potom somálská skupina al-Šabáb napadla univerzitní kampus v keňské Garrise a zastřelila zde téměř 150 lidí.

Teroristické útoky se ale negativně promítají do keňské ekonomiky, protože vedou k odlivu zahraničních turistů. Turistický ruch přitom v zemi tvoří deset procent HDP. Český ministr zahraničí, který v Keni pobývá od včerejška a kvůli zahraniční misi se nemohl zúčastnit ani hlasování o nedůvěře vládě, potom zdůrazňuje i bezpečnostní rozměr celého problému; Keňa podle něj představuje klíčovou zemi pro udržení stability východoafrického regionu.

Keňská ministryně: Můžeme od vás získat mnoho

„Česká republika a Keňa jsou partnery v boji proti terorismu,“ prohlásil Zaorálek při jednání s keňskou ministryní obrany Raychelle Omamovou. „Probíhají například společná cvičení našich ozbrojených sil v obou zemích, můžeme pomoci také s dodávkami technologií,“ dodal s tím, že Česko hodlá s Keňou v této oblasti spolupracovat.

Praha může Nairobi nabídnout moderní monitorovací systémy i bezpečnostní odborníky, kteří zemi mohou pomoct k tomu efektivněji předcházet případným nepřátelským útokům. „Máte vynikající obranný průmysl. Můžeme toho mnoho získat,“ potvrzuje Omamová. Zaorálek potom doplnil, že keňští experti mají zájem kontaktovat a navštívit své kolegy v Česku.

Nutnost posílit keňskou bezpečnost navíc ukázal i útok z tohoto týdne, kdy ozbrojenci somálského Šabábu na východě země zabili dva policisty. Minulý týden islamisté obsadili mešitu v Yumbis. Dvě hodiny zadržovali věřící, kázali jim svůj výklad islámu a mimo jiné varovali přítomné před spoluprací s keňskými tajnými službami.