Alžběta II. přednesla vládní prohlášení: Referendum o EU i partnerství s Čínou

Britská královna Alžběta II. dnes v tradičním projevu k oběma komorám parlamentu představila program konzervativní vlády staronového premiéra Davida Camerona. Kabinet má kromě jiného v plánu vypsat do konce roku 2017 referendum o dalším setrvání Británie v Evropské unii a utužit své vztahy s Čínou a Indií.

„Moji lordi a členové dolní komory, modlím se, aby všemohoucí Bůh vašemu konání požehnal,“ uzavřela ve Sněmovně lordů Alžběta II. svou řeč, ve které podle britské tradice přednesla oběma komorám westminsterského parlamentu programové prohlášení vlády Davida Camerona.

Jednobarevná vláda, kterou toryům přinesl nečekaně silný volební výsledek, hodlá podle očekávání do roku 2017 vypsat referendum o setrvání Spojeného království v evropském společenství. Ještě před ním chce ale britský ministerský předseda vyjednávat s bruselskými špičkami o revizi spojeneckých smluv. Podle BBC bude otázka v plebiscitu znít ve smyslu „má Spojené království zůstat členem EU?“ Sám premiér je pro to, aby Británie zůstala členem Unie, ale reformované. 

„Moje vláda bude znovu projednávat vztahy britského království s Evropskou unií, pokračovat v její reformě, aby vyhovovala všem členským zemím. Zavede legislativu k uspořádání referenda o setrvání Británie v Unii do konce roku 2017,“ citovala z programového prohlášení sama královna.

V otázkách zahraniční politiky programové prohlášení akcentuje další posilování partnerství s Čínou a s Indií, hodlá „vyvíjet tlak na Rusko, aby respektovalo suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny“. Británie se rovněž hodlá podílet na boji proti terorismu na Blízkém východě, kde mezinárodní koalice vedená Spojenými státy útočí na pozice Islámského státu.

Vnitropolitické plány konzervativců:

  • Zmrazení daně z příjmů a DPH na pět let
  • Omezení regulace drobných živnostníků
  • Snížení sociálních dávek
  • Revize imigrační politiky: Přistěhovalectví představovalo jedno z hlavních předvolebních témat, vláda chce podle londýnského spolupracovníka ČT Ivana Kytky zavést zákon, který bude moci ilegálním migrantům zkonfiskovat příjmy i majetek
  • Víc peněz pro zdravotnictví: Cameron chce navýšit rozpočet a zajistit dostupnost zdravotní péče sedm dní v týdnu a její integrace se sociálními službami (zdravotnictví představovalo jedno z výrazných předvolebních témat)

Kontroverzní plán konzervativců nahradit stávající zákon o lidských právech britskou listinou práv se dočkal pouze zmínky o „návrhu“, nikoli o přípravě zákona. Vláda původně takto chtěla „přerušit přímé spojení“ mezi britskými soudy a Evropským soudem pro lidská práva, který sídlí ve francouzském Štrasburku a je institucí Rady Evropy. Konečné slovo by tak měli soudci britského nejvyššího soudu. Návrh ale narazil na odpor i některých konzervativců a osobností veřejného života.

State Opening - vrchol britského parlamentního kalendáře

Panovníkova řeč představuje jeden z vrcholů britského parlamentního kalendáře, zapsaný v poslaneckém programu jako „state opening“. Přímým přenosem ji tradičně přenášejí všechny hlavní britské televizní stanice. Královna projev nijak neupravuje a čte monotónním hlasem, aby zdůraznila svou neutralitu. Tradice, podle které hlava Spojeného království přednáší před zaplněným parlamentním palácem programové prohlášení nové vlády, sahá až k roku 1536, ve stávající podobě se nezměnila od roku 1852 a velké přestavby westminsterského parlamentu.

Královna vlastním vchodem přichází za doprovodu prince Phillipa do Sněmovny lordů a protože britský monarcha nemá od 17. století do dolní komory přístup, vysílá svého posla, který zve poslance do Sněmovny lordů. Tak tomu bylo i dnes; dveře sněmovny ovšem byly podle tradice vysoce postavenému úředníkovi s černou hůlkou nejdřív důrazně zavřeny před nosem na znamení nezávislosti na koruně. Úředník pak třikrát zaklepal hůlkou na dveře, než mu byly konečně otevřeny, aby přednesl pozvání k projevu a vedl průvod poslanců k lordům. V jeho čele šel premiér David Cameron.

Dnešní projev byl dvaašedesátý od nástupu Alžběty II. na trůn roku 1953. Vynechala jen dvakrát, a to v roce 1959 a 1963, když byla těhotná. Protokol se sice s lety zjednodušil, ale stále je velmi slavnostního a oficiálního rázu.

Britská královna Alžběta II. přijíždí kočárem do parlamentu, aby svou řečí otevřela nové volební období
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth