IS ztrácí Ramádí. Irácká armáda obsadila dvě čtvrti

Bagdád/Damašek – Irácká armáda podporovaná šíitskými milicemi slaví v obnovených bojích o město Ramádí úspěch – podařilo se jí obsadit dvě jižní čtvrti. Agentura AFP citovala zástupce města, kteří oznámili, že vojenské oddíly jsou u univerzity Al-Anbár. Vojsko tento týden ohlásilo protiofenzivu proti organizaci Islámský stát (IS), která kontroluje velkou část provincie Anbár a od 17. května i její středisko Ramádí.

Podle plukovníka irácké armády pronikli vojáci do čtvrtí Humajra a Tíš. „Bojovníci z IS museli uprchnout a vojáci a šíitské milice obsadili dvě čtvrtě. Podařilo se jim také dostat se do univerzity, ale tu musejí ještě osvobodit,“ řekl plukovník. Obsazení dvou jižních čtvrtí IS odřízne od jeho zásobovacích tras.

Cíl protiútoku je jasný - izolovat islamisty na menším území provincie Anbár a osvobodit město Ramádí. Operace se účastní několik tisíc mužů. Jednotky zaujaly pozice několik kilometrů východně od Ramádí a další pak postupují ze severu.

Odpovědí Islámského státu na ofenzívu v Anbáru bylo nasazení sebevražedných atentátníků. V blízkosti dalšího velkého provinčního města Fallúdže zabili v noci 17 vojáků. Mluvčí irácké armády nebyl schopen říci, kolik atentátníků se na těchto útocích podílelo.

Boje proti IS pokračují i v Sýrii, kde radikálové nedávno získali středosyrské historické město Palmýra. Ve starobylém římském amfiteátru radikálové zastřelili asi 20 mužů. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci sleduje z Londýna, byli místní obyvatelé donuceni zabíjení přihlížet. Od dobytí města islamisté zabili již nejméně 200 lidí a dalších 600 uvěznili.

Právě ztráta pozic v Hasace, která leží na severovýchodě země, podle Reuters přiměla minulý týden IS obrátit se k jihu a postupovat do střední Sýrie. Kurdové už celý měsíc postupně vybojovávají území své provincie a podařilo se jim získat zpět 4000 kilometrů čtverečních.

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna obyvatelé Sýrie v pátém roce občanské války již ztrácejí naději, že konflikt někdy skončí. Přitom počet obětí a rozsah škod je prý tak vysoký, že by měl „šokovat kolektivní svědomí světa“. Válka si podle OSN vyžádala už přes 220 tisíc mrtvých a zbavila domova třetinu místní populace.