Velká vedra trápí Indii. Mrtvých je víc než tisíc

Dillí - Více než tisíc lidí už podlehlo vlně veder, která sužuje jihovýchodní Indii. Vyplývá to z nové, oficiálně potvrzené bilance. Teploty dosahují 50 stupňů Celsia, v nejhůře postižených státech Ándhrapradéš a Telangana tuto hodnotu atakují. Navíc bude horko ještě minimálně několik dní pokračovat.

Vysoké teploty v posledních dnech zažívají velké části Indie včetně hlavního města Dillí, kde už vytrvalé horko vyvolalo obavy z výpadků proudu. Nejvyšší teploty ale meteorologové naměřili v Telanganě a sousedním státu Ándhrapradéš.

Vedra na jihu Indie trvají od poloviny dubna, nejvíce lidí ale přišlo o život v minulém týdnu. „Téměř všechny oběti jsou staří lidé… Většina z nich pracovala a byla přitom vystavena vedru. Smrt způsobila dehydratace a úžeh,“ sdělily úřady.

Úlevu by měl na začátku června přinést příchod monzunu

Úřady lidem radí, aby pili hodně vody, nevycházeli hlavně přes poledne ven, a vyhnuli se tak úžehu. Horko má pokračovat ještě nejméně další týden. Zmírnit by se mělo s příchodem každoročních monzunů, které v této oblasti obvykle začínají s prvním červnovým týdnem.
 
Úřady v Kalkatě, která je metropolí státu Bangla, oznámily, že mezi 11:00 a 16:00 denně odvolá z ulic taxíky bez klimatizace. Dva řidiči totiž v minulých dnech podlehli úžehu a jejich kolegové odmítli za takových podmínek pracovat.