Ze soukromého ranče v Mexiku se stalo bitevní pole - desítky mrtvých

Tanhuato (Mexiko) - Nejméně 43 lidí zemřelo při přestřelce mezi policisty a ozbrojeným gangem v západním mexickém státě Michoacán. Úřady vedou v této oblasti krvavou válku s drogovým kartelem Nová generace. Ten pochází ze sousedního státu. Přestřelka trvala asi tři hodiny. Policie našla na ranči řadu zbraní, včetně třiceti pušek.

Přestřelka na ranči v Mexiku si vyžádala desítky mrtvých (zdroj: ČT24)

Ke krveprolití došlo u města Tanhuato poblíž hranic Michoacánu se státem Jalisco, kudy projížděl konvoj několika vozů policejních a vojenských jednotek. Ti obdrželi hlášení, že místní ranč obsadila skupina ozbrojenců. 

„Jakmile se policie k objektu přiblížila, spatřila vozidlo, které převáželo ozbrojené muže. Ti na federální policii začali střílet,“ prohlásil komisař pro národní bezpečnost Monte Alejandro Rubido. 

Následovala několikahodinová přestřelka. Policie povolala pozemní i vzdušné posily. Na místě nakonec zemřely více než čtyři desítky lidí. BBC hovoří o jednom mrtvém policistovi. Většina mrtvých patří mezi členy kartelu Nová generace, uvedl Rubido. 

Útoky na příslušníky ozbrojených sil se v poslední době množí v souvislosti s nedávným zahájením speciální operace, která má tuto oblast vyčistit od organizovaného zločinu.  

Začátkem května sestřelili gangsteři v Jaliscu vojenský vrtulník a zabili nejméně tři vojáky, o měsíc dříve zemřelo při útoku na jiný konvoj 15 policistů a členů armády. Oba útoky byly připisovány sílícímu právě Nové generaci.