Izraelští důchodci už prodali miliony her po celém světě

Tel Aviv - Proměnit svůj koníček v úspěšný byznys není jen tak. Dva osmdesátiletí důchodci z Tel Avivu to ale dokázali. Vyrábějí stolní hry, jichž se prodaly desítky milionů kusů po celém světě. Stolní hry totiž zažívají obrovský comeback. Jen loňský nárůst jejich prodeje se vyšplhal nad 30 procent.

Mezi každoroční nadílkou nových titulů od herních gigantů se už půlstoletí objevují i kousky, které vznikly v malé dílně na předměstí Tel Avivu. Nyní 83letá Ora Costerová vyráběla nejprve pro své děti. Průlom přišel náhodou - se stavebnicí ze skládacích špachtlí na nanuky. „Náš agent uvízl v New Yorku ve výtahu. A s ním i šéf velké zmrzlinářské firmy. Druhý den jsme měli smlouvu na výrobu stavebnicových špachtlí,“ podotkla Costerová. 

Následovaly komerční trháky – hlavně portrétní hra Hádej kdo? a dětská hra Zingo. I v jejich případě posloužili jako pokusní králíci synové Boaz a Gideon. „Pořád jsme měli co dělat. Kdykoliv jsme přišli ze školy, měli jsme novou hru nebo hračku,“ vzpomíná Boaz. 

Izraelští důchodci prodávají miliony her
Zdroj: ČT24

Ve vedlejší školce Costerovi zkoušejí své hry pro nejmenší děti. Za 50 let práce se jim podařilo vytvořit 170 komerčních titulů. Šestaosmdesátiletý Theo má na svém kontě i knihu a dokumentární film. Obojí o válečném dětství v Nizozemsku.

Stolní hry z malé telavivské dílny jsou ve světě v kurzu (zdroj: ČT24)