Mapy Googlu po zadání hesla „negerský dům“ nabídnou Bílý dům

Washington - Mapy internetové společnosti Google po zadání hesla „nigger house“ (negerský dům) odkazují na Bílý dům ve Washingtonu, který je sídlem amerických prezidentů. Nynější hlavou Spojených států je jako vůbec první černoch v dějinách Barack Obama, proto se má za to, že jde o rasistický čin neznámého vandala.

Mapy Googlu se stávají terčem podobných útoků opakovaně, například loni se u názvu berlínského náměstí Theodora Heusse ukazovalo i bývalé jméno po nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi.

Vyhledat Bílý dům pod hanlivým označením černochů bylo možné ještě během dneška.

Zmanipulovaná Google mapa
Zdroj: ČT24/Google Maps

Na počátku tohoto měsíce společnost Google oznámila, že kvůli rostoucímu počtu recesistických akcí i útoků proti svým mapám celosvětově pozastavila automatický schvalovací proces úprav mapových podkladů. Ty totiž v rámci zpřesňování a aktualizace dat mohou doplňovat nejen příslušní zaměstnanci technologického gigantu, ale i běžní internetoví uživatelé.

Dílo internetových vtipálků
Zdroj: ČT24/ichef.bbci.co.uk

Jedním z posledních činů internetových vtipálků byla scéna zobrazující maskota Androidu, který močil na nakousnuté jablko, symbol společnosti Apple. Za operačním systémem Android stojí Google, který s Applem soupeří mimo jiné i na poli softwarového vybavení mobilních zařízení.