Letterman se loučí s Late Show: Válení ve šlehačce a selfie s Hanksem

Washington - Populárního moderátora Davida Lettermana čeká po 32 letech poslední epizoda pořadu Late Show americké CBS. S bavičem se nyní loučí slavné osobnosti. Herec Tom Hanks si s ním udělal selfie, s Billem Murraym se zase popatlali dortem. Právě s Murraym dělal slavný moderátor první a také poslední rozhovor. Dnešní show se podle producenta ponese v duchu překvapení a pouštění starších videí. Lettermana nahradí od září politický satirik Stephen Colbert.

Lettermanova show probíhá v posledních dnech ve znamení loučení s významnými osobnostmi. Kromě Murrayho a Hankse dorazili třeba herci Julia Robertsová nebo George Clooney. V pořadu se objevily rovněž zpěvačky Cher a Norah Jonesová.

S Lettermanem se rozloučil i bývalý americký prezident Bill Clinton. Jedním z nezapomenutelných kousků se totiž stal v roce 1994 zinscenovaný rozhovor Lettermanovy matky s jeho manželkou Hillary. Bavičova matka se jí ptala, jestli by prezident nemohl nějak zařídit, aby Letterman neplatil pokuty za parkování.

Osmašedesátiletý Letterman začal svůj pořad moderovat v srpnu roku 1993 poté, co odešel z konkurenční NBC, kde měl show nazvanou Late Night with David Letterman. Za tu dobu s ním CBS odvysílala více než 6 tisíc dílů.

Talk show alá Letterman: Ironie i zdroj politických zpráv

Někteří američtí komentátoři hovoří v souvislosti s Lettermanem o vzniku takzvané anti-talk show. „O Lettermanovi se říká, že ustanovil podobu talk show, jak ji známe dnes. Přinesl tam významný komediální prvek a posílil prvek sarkasmu, jízlivosti a ironie, což dnes definuje to, jak talk show zachází s celebritami,“ říká mediální expertka Irena Reifová z FSV UK. Správná talk show podle ní je anti-talk show – jde o prostor, v němž exhibuje moderátor, který si utahuje ze svých hostů a ztěžuje jim diskusní situaci. 

Letterman dělal rozhovory se všemi americkými prezidenty – nedávno u něj byl už poosmé Barack Obama. „Průnik politiky a talk show je u Lettermana velmi výrazný rys. Američané používají talk show jako způsob, jak se snadno informovat o politických novinkách. Uvádí se, že asi 50 procent Američanů pod 30 let talk show považuje nikoli jen za zdroj zábavy, ale za zdroj zpráv. Formují tedy své občanské postoje na základě talk show,“ poznamenala Reifová. Někteří analytici to kritizují, když mluví o zezábavňování politiky, jiní naopak hovoří v pozitivním smyslu o demokratizaci politických témat, dodala expertka.

Vyhrožování smrtí? Letterman vtipkoval o životní pojistce

Před pár lety vyzval na internetu militantní islamista k Lettermanově vraždě. Moderátor pak o svém rozsudku smrti žertoval. „Dneska jste tu, lidi, pro mě víc než jenom diváci. Dneska jste spíš lidské štíty,“ řekl. „V zákulisí jsem mluvil s jedním maníkem z CBS,“ vysvětloval. „Procházeli jsme životní pojistky, abychom zjistili, jestli mají doložku pro džihád (islámskou svatou válku),“ dodal. 

V roce 2009 se Letterman v přímém televizním přenosu přiznal, že měl sexuální poměr se svými kolegyněmi v práci. Zároveň s tím oznámil, že ho vydíral producent jeho domovské stanice CBS, který po něm žádal dva miliony dolarů za to, že aféru nezveřejní. Bavič se ale obrátil na policii a vše přiznal. 

Velmi kriticky se k jeho přiznání postavily feministické organizace. Letterman se podle nich dopustil takzvaného sexuálního zvýhodňování - jako šéf rozhodoval například o tom, kdo bude na pořadu spolupracovat nebo jak vysoké budou platy. A ženy, se kterými měl sex, zvýhodňoval, což feministky označily za demoralizující. 

Stephen Colbert
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mark J. Terrill

Late Show bude od 8. září moderovat politický satirik Stephen Colbert. „Moji kariéru vystřelilo do výšin jen to, že jsem byl jeho hostem… Nikdy jsem si nepředstavoval, že bych mohl jít v jeho šlépějích, ačkoliv on ukazuje směr všem, kteří v late night pořadech působí. Tak a teď mě prosím omluvte, musím si jít provrtat díru mezi přední zuby,“ konstatoval moderátor pořadu The Colbert Report s narážkou na Lettermanovu charakteristickou mezírku.