KLDR údajně nakupuje zbraně na Slovensku

Soul - Severní Korea v uplynulých pěti letech nakoupila na Slovensku, v Rusku, v Číně a v Německu zbraňové systémy za 65 milionů dolarů, tedy asi za 1,2 miliardy korun. S odvoláním na zdroje z tajných služeb to podle agentury AP uvedl poslanec jihokorejské vládní Velké národní strany Kwon Jong-se s tím, že Severokorejci ročně na nákup zbraní vydají 240 milionů korun ročně.

OSN přitom v roce 2006 vyzvala všechny státy, aby zabránily Severní Koreji v obchodování s tanky, bojovými loděmi, bojovými letouny, raketami a raketovými systémy. Embargo se vztahuje také na materiály, které by mohly mít nějaký vztah k severokorejským programům vývoje nekonvenčních zbraní.

Poslanec Kwon také kritizoval pokračující jihokorejské dodávky potravin do KLDR za situace, kdy se Severní Korea snaží obnovit jaderný program a posiluje armádu.

Podle Světového programu pro výživu více než 6 milionů z 23 milionů Severokorejců trpí hlady a země je odkázána na zahraniční potravinovou pomoc. Severní Korea ročně vydává čtvrtinu svého HDP na zbrojení. Její armáda čítá téměř 1,2 milionu vojáků.

Vydáno pod