Kerry řeší v Číně Spratlyho ostrovy i jaderné testy KLDR

Peking - Ke zmírnění napětí v Jihočínském moři vyzval dnes Čínu americký ministr zahraničí John Kerry. Šéf americké diplomacie také na úvod své dvoudenní návštěvy Číny vyjádřil znepokojení nad rozsahem územních nároků Číny a nad tempem její výstavby v dané oblasti. Jeho čínský protějšek Wang I ale naléhání USA odmítl kategorickým prohlášením, že Peking je neochvějně odhodlán bránit svou svrchovanost a územní celistvost.

Jádrem problému jsou Spratlyho ostrovy, na které si kromě Číny dělají nárok i Filipíny, Vietnam a Malajsie. Sporné ostrůvky jsou často jen skalnaté útesy bez vody a dalších podmínek k osídlení, okolní moře je ale bohatým lovištěm ryb a podle expertů skrývá velká ložiska nerostných surovin, včetně ropy. Oblastí navíc vedou významné námořní trasy.

„Chci tu znovu prohlásit, že odhodlání čínské strany bránit (svou) svrchovanost a (svou) územní celistvost je pevné a neochvějné jako skála,“ uvedl stroze šéf čínské diplomacie. „Pokud jde o výstavbu na ostrovech a útesech Nan-ša (čínský název Spratlyho ostrovů), je plně v rámci čínské svrchovanosti,“ dodal Wang s tím, že jde o „legitimní právo“ Číny.

Prohlubující se bezpečnostní obavy vyvolané námořními ambicemi Pekingu v Jihočínském moři Kerryho návštěvě dominují, se svým čínským protějškem ale řešil i jiná témata. Čína a USA jsou prý odhodlány dotáhnout do konce dohodu, která by Íránu zablokovala cesty k získání štěpného materiálu pro jaderné zbraně. Řeč přišla i na raketové testy KLDR.

  • John Kerry, ministr zahraničí USA„Velice si ceníme postoje Číny, který je stále víc v souladu s tím naším. Už dřív jsem ocenil hlasování Pekingu na půdě OSN před dvěma lety, kdy jste podpořili naši iniciativu uvalit na Severní Koreu sankce za její porušování zákazu jaderných testů. Dáváme tím společně najevo, že neakceptujeme jakoukoliv destabilizaci v regionu.“

Čína možná na ostrovech buduje vojenské základny

V nové výroční zprávě o čínské armádě americké ministerstvo obrany před týdnem uvedlo, že Čína dál rozšiřuje své území na sporných Spratlyho ostrovech a stále intenzivněji tam buduje novou umělou pevninu. Od začátku roku 2014 vznikly umělé ostrovy o rozloze přes 800 hektarů, přes tři čtvrtiny této plochy Číňané vybudovali letos.

Peking podle Pentagonu zřejmě ve své činnosti bude pokračovat a plochu ostrovů hodlá dál zvětšovat. Ministerstvo upozornilo, že stále není jasné, jaké má Čína s ostrovy záměry. Zpráva nicméně naznačuje, že Čína se možná snaží zvrátit poměr sil ve svůj prospěch tím, že na ostrovech vybuduje vojenskou infrastrukturu.

Tempo výstavby na Spratlyho ostrovech se v posledních čtyřech měsících znatelně zvýšilo, během letoška tam dosud vzniklo více než 600 hektarů nových pozemků zbudovaných kolem nejméně šesti útesů. Na jednom z nich se podle všeho staví vzletová a přistávací dráha pro letadla.