Při sebevražedném útoku na Srí Lance zemřelo 26 lidí

Kolombo (Srí Lanka) - Nejméně 26 obětí si vyžádal dnešní sebevražedný pumový útok ve městě Anurádhapura, ležícího asi 230 kilometrů severovýchodně od srílanského hlavního města Kolomba. Mezi mrtvými je podle místní policie i opoziční politik a bývalý generál Janaka Perera. Armáda akci okamžitě připsala separatistickým Tamilům. Útok se odehrál na severu ostrova, kde organizace Tamilští tygři dlouhodobě bojuje s armádou za vytvoření vlastního tamilského státu.

Útok se odehrál přímo v sídle opoziční Sjednocené národní strany (UNP). „Sebevražedný útočník vešel dovnitř a odpálil nálož. Zabito bylo 22 lidí a mezi nimi i Janaka Perera a jeho manželka,“ řekl policejní důstojník K.P.P. Pathirana.

Perera býval generálem srílanské armády a nyní byl nejvyšším představitelem hlavní opoziční UNP pro Severní středosrílanskou provincii, jejímž hlavním městem je Anurádhapura. V 90. letech velel operacím proti separatistům na severu Srí Lanky a podle Tamilů nechal zabít a mučit stovky lidí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a policie pokračuje ve vyšetřování.

Armádní mluvčí řekl, že „atentát spáchali Tygři osvobození tamilského Ílamu“. Útok se odehrál na severu ostrova, kde organizace Tamilští tygři dlouhodobě bojuje s armádou za vytvoření vlastního tamilského státu. V separatistické válce zemřelo za čtvrt století na 70 tisíc lidí.

Výbuch na Srí Lance
Zdroj: ČT24
Vydáno pod